Raportarea privind durabilitatea - doua exercitii financiare in plus pentru pregatire

Ministerul Finantelor propune, printr-un proiect de ordin publicat recent pentru consultare, amanarea cu doi ani a obligatiei de intocmire a raportarii privind durabilitatea pentru anumite categorii de entitati. Masura se aliniaza modificarilor aduse de Directiva (UE) 2025/794 - parte a pachetului legislativ european „Omnibus”, menit sa simplifice si sa relaxeze calendarul de conformare al companiilor la noile cerinte de sustenabilitate.
Contextul european: de la CSRD la „Stop-the-clock”
Raportarea privind durabilitatea a fost introdusa oficial prin Directiva CSRD (2022/2464/UE), transpusa in Romania prin Ordinul MF nr. 85/2024, care inlocuieste progresiv declaratia nefinanciara si impune companiilor sa publice informatii privind factorii ESG: de mediu, sociali, de guvernanta si drepturile omului.
Cine beneficiaza de amanare?
Proiectul de ordin al Ministerului Finantelor transpune aceste dispozitii europene in legislatia nationala si modifica in consecinta termenele din reglementarile contabile aplicabile prin OMF nr. 1.802/2014 si OMF nr. 2.844/2016.
Concret, se propune decalarea cu doi ani a termenelor actuale:
De la 2025 → la 2027:
-
Entitatile mijlocii si mari care depasesc la data bilantului cel putin doua din urmatoarele trei criterii:
- total active > 25.000.000 lei;
- cifra de afaceri neta > 50.000.000 lei;
- numar mediu de salariati > 50;
- Societatile-mama ale unui grup mare, in afara celor deja obligate sa raporteze incepand cu exercitiul financiar 2024;
- Entitatile mijlocii si mari cu capital de stat, care aplica reglementarile IFRS si indeplinesc criteriile de mai sus.
De la 2026 → la 2028:
- Societatile listate pe piete reglementate care nu depasesc limitele prevazute (25 mil. lei active, 50 mil. lei cifra de afaceri, 50 salariati), cu exceptia microintreprinderilor.
Ce presupune raportarea privind durabilitatea?
Raportarea face parte din raportul administratorilor si include:
- impactul activitatii asupra mediului;
- politicile si riscurile sociale si privind drepturile omului;
- aspecte de guvernanta corporativa;
- obiective de sustenabilitate si indicatori de performanta non-financiara.
Spre deosebire de declaratia nefinanciara, noua raportare presupune utilizarea standardelor europene de raportare privind durabilitatea (ESRS) si are un caracter mult mai detaliat, fiind supusa auditului.
Aplicabilitatea modificarilor
Pentru ca amanarea sa se aplice, proiectul de ordin trebuie aprobat de ministrul finantelor si publicat in Monitorul Oficial. In forma actuala, proiectul reglementeaza distinct modificarile in cele doua mari categorii de reglementari contabile nationale - cele pentru entitatile care aplica normele locale (OMF 1802/2014) si cele pentru entitatile care aplica IFRS (OMF 2844/2016).
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!