Reglementarile contabile aplicabile societatilor ale caror valori mobiliare nu mai sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata
Prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 6670/2024 (in vigoare de la 22 decembrie 2024) s-au adus clarificari privind regimul contabil aplicabil societatilor ale caror valori mobiliare, la data bilantului, nu mai sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata. Clarificarile aduse, elimina incertitudinile cu care se confruntau societatile in aceasta situatie, reglementand modul de organizare si conducere a contabilitatii pentru aceste entitati.
Cadrul legislativ actualizat prin Ordinul 6670/2024
Conform prevederilor Ordinului 6670/2024, societatile ale caror valori mobiliare nu mai sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata pot opta pentru aplicarea urmatoarelor reglementari contabile:
- Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noutatea introdusa prin articolul 8.1 din Ordinul 2844/2016
Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Ordinul 6670/2024 este introducerea articolului 8.1 in cadrul Ordinului 2844/2016. Acest articol stabileste - flexibilitatea alegerii reglementarilor contabile. Astfel, societatile ale caror valori mobiliare nu mai sunt admise la tranzactionare pot decide fie sa aplice in continuare prevederile Ordinului 2844/2016, fie sa treaca la aplicarea reglementarilor din Ordinul 1802/2014.
Momentul aplicarii
Entitatile care opteaza pentru aplicarea reglementarilor aprobate prin Ordinul 1802/2014 trebuie sa organizeze si sa conduca contabilitatea conform acestora, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care valorile lor mobiliare nu mai sunt admise la tranzactionare.
Eliminarea vidului legislativ
Pana la adoptarea Ordinului 6670/2024, reglementarile contabile nu contineau prevederi specifice pentru situatiile in care o societate isi pierde statutul de emitent pe o piata reglementata. Aceasta lipsa de claritate genera dificultati in aplicarea corespunzatoare a normelor contabile, in special in ceea ce priveste momentul de tranzitie la alte reglementari contabile.
Prin introducerea articolului 8.1, legislatia stabileste clar termenul de aplicare a reglementarilor contabile noi, oferind o perioada de adaptare societatilor care opteaza pentru aplicarea Ordinului 1802/2014.
Impactul asupra mediului de afaceri
Aceasta schimbare legislativa are un impact pozitiv asupra mediului de afaceri. Societatile vizate pot planifica din timp trecerea catre noile reglementari contabile, evitand eventualele neconformitati. Alegerea dintre IFRS si reglementarile din Ordinul 1802/2014 permite societatilor sa adopte cadrul contabil care se potriveste cel mai bine specificului lor, iar implementarea reglementarilor contabile aplicabile in mod corespunzator, contribuie la reducerea riscurilor fiscale si de raportare financiara.
Ordinul 6670/2024 reprezinta un pas important in adaptarea reglementarilor contabile la nevoile reale ale societatilor. Clarificarile aduse impreuna cu flexibilitatea oferita in alegerea reglementarilor contabile, sprijina un mediu de afaceri transparent si eficient.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!