S-a majorat impozitul pe dividendele distribuite dupa 01 ianuarie 2025, de la 8% la 10%, conform OUG 156/2024
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 introduce o serie de modificari in domeniul fiscal-bugetar, incluzand si majorarea impozitului pe veniturile din dividende de la 8% la 10%, incepand cu dividendele distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025. Masura se aplica atat dividendelor distribuite persoanelor fizice si juridice din Romania, cat si celor distribuite nerezidentilor.
Conform ordonantei, art. LXIV pct. 1, 9 si 15, noua cota de impozit de 10% se aplica pentru dividendele distribuite incepand cu 1 ianuarie 2025, indiferent de anul din care provin acestea. In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare din 2024, cota de impozit ramane 8%, fara recalculari ulterioare la regularizarea situatiilor financiare anuale.
Modificarile sunt:
Dividendele distribuite dupa 01 ianuarie 2025 vor fi impozitate cu 10%. Modificarea vizeaza toate categoriile de beneficiari, inclusiv persoanele fizice, juridice si nerezidentii.
- Regula tranzitorie pentru dividendele interimare
Dividendele distribuite pe baza situatiilor financiare interimare din anul 2024, vor fi impozitate cu 8%, fara a fi necesara recalcularea impozitului dupa regularizarea situatiilor financiare anuale pentru anul 2024.
- Termenele de declarare si plata a impozitului
Impozitul pe dividende trebuie declarat si achitat la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care dividendele sunt platite. Pentru dividendele distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului in care au fost aprobate, impozitul se plateste pana la 25 ianuarie a anului urmator distribuirii.
Majorarea impozitului pe dividende reprezinta o crestere a sarcinii fiscale pentru beneficiarii acestora, in special pentru persoanele fizice care, in anumite conditii, vor trebui sa depuna declaratia unica (formularul 212) pentru achitarea contributiei la sanatate.
OUG 156/2024 (in vigoare de la 31 decembrie 2024) marcheaza o etapa importanta in politica fiscala a Romaniei, cu scopul de a creste veniturile bugetare, desi cresterea cotei de impozit pe dividende pune presiune asupra contribuabililor.
OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene
Art. LXIV. -
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 43, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul."
9. La articolul 97, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat."
15. La articolul 224 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) 10% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);".
Art. LXV. -
(1) Prevederile art. LXIV intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
(4) Prevederile art. LXIV pct. 1, 9 si 15 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.
(5) In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, aprobate potrivit legii.
OUG nr. 156/2024 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1334 din 31 decembrie 2024.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!