SAF-T o noua forma de raportare a informatiilor catre ANAF

11 Dec 2020
La sfarsitul anului 2018 Agentia Nationala de Administrare fiscala a demarat implementarea SAF-T "standard audit file for tax" in cadrul proiectului: „Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare”. Obiectivul general al proiectului il reprezinta consolidarea capacitatii ANAF de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fisier standard international de audit pentru toti operatorii economici.
Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Analiza activitatilor ANAF, precum si insusirea bunelor practici in materie de administrare fiscala;
2. Implementarea Fisierului Standard de Audit (SAF-T) reprezentand o structura standardizata a informatiilor relevante pentru controalele fiscale in vederea reducerii costului conformarii pentru societati;
3. Formularea de propuneri de amendare a legislatiei primare si secundare privind obligatia contribuabilului de a depune Fisierul Standard de Audit;
4. Imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor personalului din cadrul A.N.A.F. privind utilizarea aplicatiei informatice si a metodologiei specifice.
Licitatia pentru sistemul informatic a fost lansata in anul 2019. Initial termenul de finalizare a actiunilor aferente implementarii proiectului era estimat a fi 31 decembrie 2020. In prezent, termenul de finalizare a actiunilor aferente implementarii proiectului este estimat a fi iunie 2021. Implementarea SAF-T va incepe in sistem pilot la marii contribuabili urmand sa fie extinsa la toti contribuabilii.
SAF-T este un fisier standard pentru audit fiscal ce permite schimbul de date financiar/contabile intre contribuabili si autoritatile fiscale . Standardul este definit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si este implementat cu succes in numeroase tari europene, printre care Polonia, Franta, Austria, Norvegia.
Prima versiune SAF – T a fost elaborata de OECD in luna mai 2005 iar a doua versiune a fisierului (Versiunea revizuita v2.0) a fost definita in aprilie 2020 - sub forma unei scheme XML.
Specificatiile OCDE sunt considerate a fi minimul necesar pentru a extrage informatii semnificative dintr-un sistem de contabilitate. Exista insa si elemente considerate „optionale” care pot fi omise in cazul in care informatiile nu sunt disponibile iar fisierul sa ramana compatibil cu specificatia OECD.
Avantajele principale ale implementarii SAF-T constau in cresterea gradului de conformare fiscala si eficientizarea inspectiilor fiscale - prin prisma reducerii duratei si costurilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre ANAF
Inspectii fiscale in constructii: ANAF verifica deducerile si sponsorizarile. Doua cazuri care dau de gandit
de
Profeanu Laura
02 Mai 2025
In contextul intensificarii inspectiilor fiscale din partea ANAF, doua cazuri recente atrag atentia asupra unor greseli frecvente care pot conduce la impuneri suplimentare de TVA si impozit pe profit.
Cazul 1: Lucrari de constructii cladiri – TVA dedusa fara legatura cu operatiuni taxabile
O societate cu activitate principala in constructia de cladiri a fost inspectata pentru ...
Vindeti constant imobile? Aveti grija, ANAF stie si poate recalifica veniturile!
de
Profeanu Laura
01 Mai 2025
Persoanele fizice care realizeaza frecvent tranzactii imobiliare trebuie sa fie extrem de atente: vanzarile succesive de imobile pot atrage o recalificare fiscala si, implicit, obligatii fiscale suplimentare. ANAF urmareste aceste operatiuni prin surse sigure de date, cum ar fi contractele notariale si raportarile lunare, iar inspectiile recente au confirmat acest lucru.
Caz concret: ...
Cheltuieli fara justificare si taxe neplatite: concluziile ANAF in doua cazuri de inspectii fiscale
de
Profeanu Laura
25 Apr 2025
Doua societati active in domenii total diferite – servicii de paza si protectie si jocuri de noroc – au fost supuse inspectiei fiscale, care a evidentiat un ser de nereguli: deduceri nejustificate, lipsa documentelor si nerespectarea obligatiilor declarative. In ambele cazuri, au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare, atat in materie de TVA, cat si in privinta impozitului ...
TVA omisa la declarare: ce au constatat inspectorii ANAF la o firma de constructii
de
Profeanu Laura
24 Apr 2025
Intr-un nou caz de inspectie fiscala desfasurata de ANAF, o societate cu obiect principal de activitate in domeniul constructiilor de cladiri rezidentiale si nerezidentiale (cod CAEN 4120), denumita SC X SRL, a fost supusa controlului fiscal pentru perioada 17 iunie 2024 – 31 octombrie 2024.
1. Facturi inregistrate in contabilitate, dar neincluse in decontul de TVA
Organele de ...
Livrari intracomunitare fara documente justificative. TVA colectata suplimentar si TVA deductibila respinsa: concluzii ale unei inspectii fiscale la o firma de transport
de
Profeanu Laura
23 Apr 2025
O societate comerciala cu obiect principal de activitate in domeniul transportului rutier de marfuri (cod CAEN 4941), denumita in continuare SC X SRL, a fost supusa unei inspectii fiscale pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 28 februarie 2022. In urma verificarilor efectuate, organele de inspectie fiscala au constatat nerespectarea unor obligatii privind regimul TVA aplicabil livrarilor ...
Inspectie fiscala intr-o societate agricola: ce a descoperit ANAF
de
Profeanu Laura
22 Apr 2025
O societate cu obiect de activitate in domeniul agriculturii – cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase si a celor producatoare de seminte oleaginoase – a fost supusa unei inspectii fiscale care a vizat:
Impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2024;
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru perioada 1 aprilie 2019 ...
Vezi toate studiile de caz despre ANAF keyboard_double_arrow_right