Se extinde sfera informatiilor cuprinse in bonul fiscal

23 Iun 2024
Un proiect de OUG pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, propune modificari privind informatiile obligatorii ce trebuie sa figureze pe bonurile fiscale. Schimbarile vizeaza inlocuirea codului de TVA al beneficiarului cu codul de identificare fiscala (CIF) si includerea unui cod QR, in vederea facilitarii accesului la informatii si combaterea evaziunii fiscale.
Conform noului proiect de ordonanta, bonurile fiscale ar trebui sa contina CIF-ul beneficiarului, la cererea acestuia, in locul codului de inregistrare in scopuri de TVA, cum se intampla in prezent. Propunerea de modificare, este parte a unei strategii mai ample de digitalizare si eficientizare a proceselor fiscale, incluzand precompletarea formularelor fiscale electronice cu informatii disponibile in bazele de date ale ANAF.
Cealalta cerinta este adaugarea codului QR pe bonurile fiscale, care va contine informatii precum data si ora emiterii, numarul de identificare al bonului si seria fiscala a aparatului de marcat. Scopul acestei prevederi este de a permite verificarea rapida si eficienta a autenticitatii bonurilor prin intermediul dispozitivelor mobile, contribuind astfel la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Codul QR (sau Quick Response Code) este un tip de cod de bare bidimensional care poate stoca informatii atat in directie orizontala, cat si verticala, ceea ce inseamna ca poate contine mult mai multe date comparativ cu un cod de bare unidimensional. Codurile QR sunt usor de scanat cu majoritatea dispozitivelor mobile echipate cu o camera si o aplicatie dedicata de scanare, ceea ce le face extrem de accesibile si rapide pentru utilizare.
In contextul bonurilor fiscale, codul QR este utilizat pentru a stoca diverse informatii despre tranzactie, precum: data si ora emiterii bonului, numarul, seria fiscala a aparatului de marcat. Aceste informatii incapsulate intr-un cod QR permit o preluare rapida si automata a datelor de catre aplicatiile informatice, facilitand astfel procese cum ar fi verificarea realitatii emiterii bonurilor fiscale si conformitatea lor cu reglementarile fiscale.
Potrivit proiectului, OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se va modifica si completa dupa cum urmeaza:
1. La art. 4, alin. (2) se modifica si avea urmatorul cuprins:
”(2) Bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa elementele definite la alin. (1) si urmatoarele elemente: unitatea de masura, codul de identificare fiscala al beneficiarului, la cererea acestuia, precum si numarul de identificare al bonului.”
2. La art. 4, dupa alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:
”(2^1) Data si ora emiterii bonului fiscal, numarul de identificare al bonului fiscal, precum si seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) se tiparesc pe bonul fiscal si sub forma de cod QR.”
3. La art. 4, alin. (7) se modifica si avea urmatorul cuprins:
”(7) Raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa datele definite la alin. (6) si urmatoarele date: numarul de bonuri fiscale care au inscris codul de identificare fiscala al beneficiarului, valoarea totala a acestora, total taxa pe valoarea adaugata aferenta, identificatorul jurnalului electronic, numarul si valoarea reducerilor, anularilor, sume de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plata utilizat. Sumele de serviciu reprezinta sumele de bani utilizate pentru plata restului catre client, puse la dispozitia operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la inceputul fiecarei zile de lucru. Acestea se regasesc in soldul contului de casa si, de asemenea, in soldul de la sfarsitul zilei de lucru.”
Pentru comerciantii care folosesc aparate de marcat ce nu pot sa tipareasca coduri QR, proiectul de OUG ofera un termen de doi ani pentru adaptare. In aceasta perioada, comerciantii trebuie sa isi actualizeze echipamentele pentru a se conforma noilor reglementari, iar conformitatea tehnica va fi verificata de ICI Bucuresti:
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 4 alin. (2^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul modelelor de aparate de marcat electronice fiscale pentru care, in urma testarii la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti se constata ca din punct de vedere tehnic nu este posibila tiparirea sub forma de cod QR a datei si orei emiterii bonului fiscal, a numarului de identificare al bonului fiscal, precum si seriei fiscale a aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii acestor aparate de marcat electronice fiscale au obligatia de a se conforma dispozitiilor legale in termen de maximum doi ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Inscrierea CIF-ului si a codurilor QR pe bonurile fiscale are potentialul de a simplifica procesele fiscale pentru contribuabili, facilitand accesul la informatii si reducand birocratia.
Aceste masuri sunt de asteptat sa aiba un impact pozitiv si in lupta impotriva evaziunii fiscale. Codul QR, de exemplu, va permite o verificare rapida a autenticitatii bonurilor fiscale, fiind un instrument puternic pentru a identifica tranzactiile neinregistrate oficial.
Pentru a fi aplicate, modificarile propuse trebuie sa fie adoptate de Executiv si publicate in Monitorul Oficial.
Nu uitati: Abonamentul dvs. include si consultanta telefonica. Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!
Studii de caz si articole despre bon fiscal
17Iul2025
Bon fiscal si factura emisa la solicitarea clientului
de
Elena Garofil
valabil la 17 Iul 2025
Intrebare:
In cazul emiterii de facturi informative in baza bonului fiscal, data de emitere a facturii poate fi diferita de cea a bonului fiscal? Bonul fiscal poate fi incasat cash, cu card, voucher, transfer bancar.
De exemplu, bonul fiscal este emis in data de 05 ale lunii, iar in data de 20 ale lunii, clientul solicita factura in baza bonului. Se poate emite factura cu data de 20 ale lunii, pentru ...
15Iul2025
Bonuri fiscale deducere TVA
de
Georgeta Serban-Matei
valabil la 15 Iul 2025
Intrebare:
Doresc sa stiu, se mai poate deduce tva-ul in baza unui bon cu RO pe el? Sau trebuie urmat de factura simplificata sau factura si incarcate in SPV?
In practica, colegii nostri inca prezinta la decontarea cheltuielilor bonuri cu RO pe care nu le regasim urcate in SPV de catre furnizori.
11Iul2025
Factura si bon fiscal, bransamete de apa si canalizare
de
Elena Garofil
valabil la 11 Iul 2025
Intrebare:
Un ONG, care are si activitate economica, face bransamente de apa si canalizare, si la persoane fizice, pe baza de contract si factura, cod factura 751, incasarile facandu-se pana acum cu casa de marcat, pe baza bonului, dar Finantele inregistreaza aceste bonuri ca venituri si TVA, dubland astfel suma TVA-ului si ne vin notificari. Intrebarea este daca putem sa emitem la persoanele fizice ...
12Iul2025
Factura sau doar bon fiscal pentru serviciile turistice achitate cu vouchere?
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Iul 2025
Intrebare:
In cazul incasarii serviciilor turistice cu vouchere de vacanta, daca turistul nu solicita factura, este obligatorie emiterea facturii fiscale sau este suficient inregistrarea incasarii pe casa de marcat?
04Iul2025
Emitere factura pentru servicii de cazare rezervate prin Booking
de
Amelia Dumitras
valabil la 04 Iul 2025
Intrebare:
Turistul care rezerva camera hotelului prin Booking com, noi ca societate comerciala cu activitate hoteliera suntem obligati sa emitem factura fiscala catre clientul booking sau ajunge doar bon fiscal? Rezervarea camerei se face prin Booking.Clientul (PF sau firma) plateste cazarea la Booking si Booking ne transfera banii prin virament bancar scazand comisionul lor. Multumim.
02Iul2025
Raportare in D394. Facturi in scop contabil
de
Vera Constantin
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: primesc lunar notificare de la ANAF privind diferente intre decontul precompletat si decontul de TVA transmis. In urma analizei am constatat ca acestea provin de la dublarea livrarilor in decontul precompletat astfel: in decontul precompletat aduna livrarile de la neplatitori (facturile) persoane fizice care sunt raportate ...
Vezi toate studiile de caz despre bon fiscal keyboard_double_arrow_right