Simplificarea autorizatiilor de constructie: Ce aduce nou OUG nr. 31/2025 si cum ajuta mediul de afaceri

Publicata in Monitorul Oficial nr. 393 din 30 aprilie 2025, Ordonanta de urgenta nr. 31/2025 vine cu un set ambitios de masuri care vizeaza una dintre cele mai birocratizate arii din Romania – autorizarea in urbanism si constructii. Prin aceasta interventie legislativa, Guvernul promite sa reduca la jumatate durata medie de obtinere a unei autorizatii de constructie: de la 270 de zile la doar 135.
OUG 31/2025 simplifica procedura si disciplineaza institutiile emitente de avize si acorduri, introducand termene clare, sanctiuni si o forma indirecta de „fortare” a deciziilor: avizarea tacita.
Ce se schimba in practica?
1. Calendar predictibil si avizare tacita
Daca institutiile nu solicita completari in termenul legal sau nu raspund deloc, avizele se considera acordate tacit. Nu este valabil pentru toate cazurile – institutiile din sistemul de aparare, ordine publica sau siguranta nationala sunt exceptate, conform art. 56 alin. 18 din Legea 350/2001
2. Nu mai exista „avizare in cascada”
conform modificarilor aduse Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (art. 56 alin. 9) lit. a):
(9) Pentru avizarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism de catre toate entitatile emitente de avize si acorduri se interzice:
a) conditionarea emiterii avizelor sau acordurilor de obtinerea prealabila a altor avize sau acorduri, cu exceptia avizului de oportunitate si a avizului arhitectului-sef. Avizele si acordurile se solicita concomitent de la toti avizatorii, iar informatiile si conditionalitatile din acestea se introduc prin grija proiectantului si a beneficiarului in documentatie, pentru ca solutia finala ce va fi propusa spre aprobare sa indeplineasca toate conditiile impuse de avizatori.
Asadar, toate avizele trebuie solicitate in paralel. Este interzis ca un aviz sa fie conditionat de existenta altuia. Astfel, procesul se comprima si devine mai eficient.
3. Limitarea documentelor cerute
Institutiile nu mai pot cere informatii care depasesc continutul standard al documentatiilor. O veste buna pentru dezvoltatori, care scapa de cerintele nejustificate si inutile.
4. Un singur „responsabil de dosar”
In toata procedura de avizare/autorizare, nu se mai poate schimba persoana responsabila cu dosarul, decat in cazuri exceptionale. Se evita astfel pierderi de timp si sincope in comunicare.
5. Avizele raman valabile pana la finalizarea lucrarilor
Fie ca este vorba de faza de fezabilitate sau de autorizatia de construire, avizele emise nu mai trebuie reinnoite decat daca intervin schimbari, conform art. III din OUG nr. 31/2025:
Avizele si acordurile emise, solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentatie de autorizare a lucrarilor de interventie, isi pastreaza valabilitatea pana la receptia la terminarea lucrarilor, daca nu intervin elemente noi sau nu se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acestora, respectiv solutiile tehnice la faza de documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire, pana la finalizarea executarii lucrarilor corespunzatoare pentru care au fost eliberate, respectiv pana la incheierea procesului-verbal de receptie finala corespunzator.
6. Sanctiuni pentru autoritati
Institutiile care intarzie introducerea documentatiilor pe agenda comisiilor sau resping nejustificat documentatiile pot fi amendate cu sume intre 3.000 si 10.000 lei (art. 63 indice 1 lit. e) din Legea 350/2001).
7. Prioritizarea investitiilor PNRR
Autoritatile sunt obligate sa trateze cu prioritate proiectele finantate prin PNRR. In plus, se interzice perceperea de taxe pentru avizarea lucrarilor publice.
O declaratie pe propria raspundere face diferenta
Beneficiarii care invoca avizarea tacita vor trebui sa depuna o declaratie pe propria raspundere, in baza unui model ce va fi publicat de Ministerul Dezvoltarii, conform art. XI din OUG nr. 31/2025:
In termen de 10 zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei adopta prin ordin formularul privind declaratia pe propria raspundere prin care beneficiarul declara ca nu a fost primita solicitarea de clarificare, completare sau modificare, nu a fost eliberat aviz cu sau fara conditii ori nu a fost eliberata adresa de respingere, dupa caz.
Aplicabilitate extinsa
Masurile din OUG nr. 31/2025 se aplica inclusiv dosarelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare. Pentru avizele deja solicitate dar neemise, termenele reincep sa curga de la 30 aprilie 2025.
Modificarile reprezinta un pas important pentru digitalizarea si eficientizarea administratiei, reducand timpul, costurile si incertitudinile administrative. Fie ca vorbim de investitori privati, autoritati locale sau simpli cetateni care doresc sa construiasca, noul cadru legislativ ofera o directie mai clara si mai rapida pentru dezvoltarea urbana.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!