Soferi de tir. Transport intracomunitar si extracomunitar
valabil la 06 Iun 2019
Intrebare: Care este situatia soferilor de tir care efectueaza transport intracomunitar si extracomunitar, mai exact, se afla in delegatie sau detasare transnationala? Care este modul de remunerare al acestora? Diurna sau salariul din statul membru? Legislatia este fff confuza, toti transportatorii sunt disperati. Cunosc toate articolele din legea 16 si codul muncii. De fiecare data, oriunde am intrebat am primit insiruiri ale articolelor din legea respectiva, as dori, concret un raspuns la aceasta situatie: art. 9 din legea 16 afirma ca soferii care efectueaza transp internat se afla in delegare si implicit primesc diurna daca nu se afla in situatia prevazuta de art. 5, alin. 2, si de aici incepe confuzia tuturor. Care sunt mai exact conditiile care transforma delegarea in detasare? Art. 5, alin. 2, mentioneaza ca in detasare transnationala se afla salariatii trimisi pe teritoriul altei tari sa lucreze o perioada de timp in conditiile in care exista un contract intre cel care face detasarea salariatilor si beneficiarul prestarilor si serviciilor. Si in cadrul delegarii vorbim de salariati trimisi pentru o perioada de timp pe teritoriul unui alt stat membru sau Elvetia pentru o perioada de timp. Singurul element care transforma delegarea in detasare transnationala sa fie doar existenta acestui contract cu beneficiarul din strainatate? Dar contract sau comanda de transport exista in toate situatiile, nu se poate efectua un transport fara comanda. Criteriul mai poate fi modul in care sunt trimisi salariatii? Speta este simpla: soferii efectueaza transport in toate statele din Europa, comenzile vin de la un beneficiar stabilit intr-un stat membru, dar soferii nu stau in acel stat, ei ruleaza in toata Europa. Soferii intocmesc ordin de deplasare pentru orele conduse in Franta si Germania, tari care au reglementat salariul minim prin legea milog si macron, li se plateste 10 repectiv 8,84 euro/ ora, dar nu se acorda unui sofer salariul la nivelul statului in care este sediul beneficiarului ceea ce ar insemna ca un sofer sa aiba un salariu brut de 2300 euro. Rog sa mi se explice care sunt detaliile care ar schimba situatia de delegare a spetei prezentate in detasare transnationala si care ne-ar obliga sa platim soferii cu salariul minim din tara in care isi are sediul partenerul nostru. Modul in care sunt trimisi? Durata? Existenta sau inexistenta contractului?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Tratament fiscal operatiuni economice
30Apr2025
Operatiuni de asigurare
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Conform Codului Fiscal, operatiunile de asigurari sunt scutite de la TVA, fara drept de deducere. Acest lucru inseamna ca serviciile de asigurari nu sunt supuse taxei pe valoare adaugata (TVA), deoarece sunt considerate servicii de interes public si nu intra in sfera de aplicare a TVA-ului.
Va rugam sa ne spuneti daca aceste operatiuni se inregistreaza in D 300, la 'LIVRARI " ...
18Apr2025
Export bunuri, documente justificative
de
Amelia Dumitras
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare:
Firma A din Romania, platitoare de TVA, livreaza bunuri catre firma B din SUA, care livreaza aceste bunuri firmei C din Mexic. Marfa se livreaza direct din Romania in Mexic, fara a mai trece prin SUA. Transportul este organizat de catre firma C, prin firma de curierat (DHL).
Dupa livrare, firma A primeste de la DHL: eticheta DHL cu numarul atribuit pentru livrarea respectiva (de ex 1200) si ...
10Mar2025
Regimul TVA al dispozitivelor medicale
de
Alexandru Palaghia
valabil la 10 Mar 2025
Intrebare:
O firma romana platitoare de TVA achizitioneaza din China produse si dispozitive medicale, in special stenturi, pe care le factureaza mai departe in Romania, atat catre spitale, cat si catre societati comerciale si persoane fizice. In cazul stenturilor se aplica scutirea de TVA ,conform articolul 294, alin. 5 lit. c din Codul Fiscal, sau se plateste TVA in vama si se factureaza cu TVA 19% ...
21Feb2025
Inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de la art. 310
de
Alexandru Palaghia
valabil la 21 Feb 2025
Intrebare:
Societate comerciala, care a depasit plafonul de tva la decembrie 2024, nu a depus formularul 700, pana pe 10.01.2025, a depus cu intarziere, a fost inregistrata in scopuri de tva incepand cu 01.02.2025. Pentru luna ianuarie 2025, exista implicatii fiscale, privind TVA?
05Feb2025
Export bunuri, emiterea facturii si raportarea fiscala a operatiunii
de
Amelia Dumitras
valabil la 05 Feb 2025
Intrebare:
Firma din Romania vinde piese catre o firma din Anglia, iar transportul se efectueaza cu o firma din Romania. Factura de vanzare se intocmeste fara tva, iar in dreptul rubricii de tva se scrie scutit cu drept de deducere? Factura o intocmesc in lei si in euro? Ce curs valutar folosesc?
In ce declaratii fiscale se declara factura si la ce randuri?
Multumesc frumos!
22Dec2024
Regim fiscal TVA servicii prestate pentru beneficiari externi
de
Amelia Dumitras
valabil la 22 Dec 2024
Intrebare:
Care este tratamentul fiscal in cazul in care se emite o factura de servicii de consultanta in valoare de 12.000 euro, catre o SC din Albania?
Factura se emite fara TVA? Trebuie sa ma inregistrez in Vies? Dar in cazul in care emit aceeasi factura catre o tara din UE? Va multumesc frumos.