Stabilirea din oficiu a creantelor fiscale ca urmare a nedepunerii declaratiei unice
08 Iun 2024
Nedepunerea declaratiei unice da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere, conform art. 107 din Codul de procedura fiscala. Stabilirea din oficiu nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea persoanei privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere (cu exceptia situatiei in care incepe inspectia fiscala pentru obligatiile fiscale nedeclarate).
Obligatia de depunere a declaratiei unice
Conform art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din diverse surse, cum ar fi activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala sau activitati agricole, au obligatia sa depuna declaratia unica. Declaratia trebuie depusa pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai a anului urmator (anul acesta scadenta a fost pe 27 mai 2024):
Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate
(1) Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
Consecintele nedepunerii declaratiei
- Sanctiuni contraventionale
Daca declaratia nu a fost depusa pana la data limita, organele fiscale pot aplica amenzi conform art. 336 alin. (3) din Codul de procedura fiscala. Amenzile variaza intre 50 si 500 lei:
In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Important: Incepand cu 01 noiembrie 2023, prin Legea 296/2023 (art. LVIII, LXIX, LXX), autoritatile au eliminat facilitatea platii amenzilor la jumatate, in termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil si financiar, cu scopul de a spori conformarea voluntara si de a intari disciplina fiscala si financiar-contabila in randul contribuabililor.
- Impunere din oficiu
Mai grav decat amenzile, este riscul de a fi impus din oficiu. Conform art. 107 din Codul de procedura fiscala, daca nu este depusa nicio declaratie, organul fiscal poate stabili creantele fiscale printr-o decizie de impunere. Acest proces implica estimarea bazei de impozitare de catre autoritati, bazata pe orice dovezi disponibile, iar suma stabilita este adesea mai mare decat cea care ar fi fost raportata de contribuabil.
Stabilirea din oficiu a creantei fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare, potrivit art. 106 din Codul de procedura fiscala.
Persoana vizata poate depune declaratia de impunere pentru creantele fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei, sub sanctiunea decaderii, chiar daca acest termen se implineste dupa implinirea termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscal, conform art. 107 alin. 5) din Codul de procedura fiscala. In aceasta situatie, Decizia de impunere se va anula de catre organul fiscal, la data depunerii declaratiei de impunere.
Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice
Avand in vedere dispozitiile art. 107 din Codul de procedura fiscala, presedintele ANAF a emis Ordinul nr. 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, prin care s-a aprobat:
-modelul si continutul formularului "Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice";
-modelul si continutul formularului 256 "Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice";
-modelul si continutul formularului 257 "Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice";
Recomandari pentru contribuabili
Pentru a evita aceste riscuri, contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, trebuie isi asume responsabilitatea depunerii declaratiei unice in termenul legal. Daca termenul a fost ratat, recomandam depunerea declaratiei cat mai curand posibil.
Pastrarea unei bune conformitati fiscale asigura si o mai buna predictibilitate si management financiar personal, vital intr-un climat economic in continua schimbare, unde responsabilitatile fiscale clare si la zi, sunt mai importante ca niciodata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre creante
Aug312024
Pierdere esalonare pe 12 luni. Esalonare clasica
de
Vera Constantin
valabil la 31 Aug 2024
Intrebare:
O societate are domeniu principal de activitate acvacultura in ape dulci si a beneficiat in anul 2022 de fonduri nerambursabile POPAM pentru construirea de bazine pentru cresterea pestelui.
In anul 2024, Autoritatea de management a incheiat un proces verbal prin care stabileste sume necuvenite societatii, respectiv creante aferente fondurilor comunitare in suma de 800.000 lei.
In luna ...
Aug242024
Recuperare debit restant
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 24 Aug 2024
Intrebare:
Utilizatorul unui leasing operational nu a achitat ratele si am recuparat autoturismul. Este vorba despre o persoana juridica, ce intre timp a cerut falimentul. Societatea noastra nu s-a inscris pe tabelul creantelor si nu stiu cum putem inchide debitul, mai ales ca noi dorim sa vindem acest autoturism catre o alta persoana. La vanzare valoarea autoturismului, pentru a ne recupera din ...
Modificari fiscale 12 - 18 august 2024
de
Irina Dumitrescu
19 Aug 2024
O.A.N.A.F. nr. 4.875/2024 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
Publicat in: M.Of. nr.791 din 12.08.2024
Ce prevede: Ordinul introduce ...
Aug122024
Completare F30 rd. 85 din bilant
de
Gina Popescu
valabil la 12 Aug 2024
Intrebare:
Rd. 85 din F30 "alte creante in legatura cu.... din cont 461 471 473 4662"
Ce sume din 471 se aduc pe acest rand in conditiile in care contul 471 este un cont de cheltuieli in avans si nu un cont de creante?
Aug112024
Randul 36 si 59 din Raportarile semestriale Formularul 30
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Aug 2024
Intrebare:
Care este diferenta intre creante restante care nu au fost incasate la termenele prevazute in contractele comerciale si/sau in actele normative in vigoare (randul 34 din formularul 30) si creante neincasate la termenul stabilit (randul 59) din formularul 30? Multumesc.
Aug052024
Poprire salariu
de
Nicolae Liviu
valabil la 05 Aug 2024
Intrebare:
Societatea are un salariat care in luna Iulie 2024 a lucrat 8 zile, restul fiind absente nemotivate. Drept pentru care, la calculul salariului sumele sunt urmatoarele:
Salariu brut total conform contract - 4499 RON
Echivalent NET aferent 8 zile lucrate - 1001 RON
Va rugam sa ne specificati daca in aceasta situatie putem institui popriri angajatului (4 popriri active)?
Vezi toate studiile de caz despre creante keyboard_double_arrow_right