Taxa pe energie a fost declarata neconstitutionala

Contributia la Fondul de tranzitie energetica, impusa producatorilor de energie electrica in baza OUG 27/2022, a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). In urma acestei decizii, Guvernul a adoptat OUG 33/2025, care deschide calea unei restituiri partiale, dar doar pentru o categorie limitata de contribuabili si pentru o perioada clar determinata.
CCR: Taxa nu respecta principiile constitutionale
In comunicatul din 7 noiembrie 2024, CCR a constatat ca prevederile art. 15 si ale anexei nr. 6 din OUG 27/2022 incalca principiul asezarii juste a sarcinilor fiscale (art. 56 din Constitutie), precum si libertatea economica si libera initiativa (art. 45 din Constitutie). Contributia a fost considerata discriminatorie, afectand producatorii de energie regenerabila si distorsionand concurenta in piata.
Ce prevede OUG 33/2025: Restituire partiala, doar la cerere
Guvernul a reactionat prin adoptarea OUG 33/2025, in vigoare din 27 iunie 2025, prin care se stabileste un mecanism de restituire partiala pentru contributia achitata intre 1 septembrie 2022 si 31 martie 2025.
Pot beneficia de restituire producatorii de energie care au invocat exceptia de neconstitutionalitate solutionata prin Decizia CCR nr. 640/2024 si cei care aveau litigii pe rol privind aceasta contributie, la data de 3 iunie 2025.
Conform noii ordonante, contribuabilii datoreaza 80% din suma platita in baza OUG 27/2022, iar pentru diferenta de 20% se naste dreptul la restituire. Pentru sumele ce trebuie restituite, organul fiscal competent va datora dobanda, de la data platii de catre contribuabili si pana la data restituirii. Nivelul dobanzii, prevazut la art. 174 alin. 5 din Codul de procedura fiscal, este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere si se suporta din acelasi buget din care se restituie ori se ramburseaza, dupa caz, sumele solicitate de platitor.
Restituirea se solicita prin depunerea unei cereri la ANAF, insotita de o declaratie pe propria raspundere si documente justificative, procedura detaliata de restituire urmand sa fie aprobata de ANAF prin ordin pana la 26 august 2025 (in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 33/2025). Contestatiile se pot formula conform prevederilor Codului de procedura fiscala si se solutioneaza prin decizie.
Impotant! Restituirea NU vizeaza contributiile platite dupa 1 aprilie 2025, reglementate prin OUG 6/2025. Decizia CCR nu anuleaza automat obligatiile fiscale anterioare pentru toti contribuabilii - se aplica doar celor aflati in situatiile expres prevazute de OUG 33/2025.
Concluzii
Desi contributia la Fondul de tranzitie energetica a fost partial invalidata, obligatia fiscala nu dispare complet. Guvernul a gasit o formula de compromis, mentinand contributia in vigoare pentru viitor, dar oferind o restituire partiala si selectiva pentru trecut. Pentru contribuabilii vizati, urmatorul pas este monitorizarea publicarii ordinului ANAF privind procedura de restituire a sumelor si depunerea cererilor de restituire in termenul legal.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!