Sporurile pentru conditii periculoase sau vatamatoare - plafonate la 300 de lei brut. Ce schimbari aduce noul proiect de OUG pentru angajatii din sectorul public?

Ministerul Muncii a publicat recent un proiect de ordonanta de urgenta care propune modificari importante in ceea ce priveste sporurile acordate angajatilor din sectorul public pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, precum si concediul de odihna suplimentar aferent acestor conditii.
Ce prevede proiectul?
Proiectul vizeaza modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, stabilind un plafon fix pentru sporurile acordate pentru conditii periculoase sau vatamatoare: maximum 300 de lei brut lunar, indiferent de categoria profesionala sau de nivelul salariului de baza.
Ce se intampla cu concediul de odihna suplimentar?
Un alt punct sensibil al proiectului este reducerea concediului de odihna suplimentar pentru angajatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare. Daca in prezent acestia pot primi intre 3 si 10 zile lucratoare in plus anual (conform HG nr. 250/1992), noua reglementare propune o marja mult redusa: 1 pana la 3 zile lucratoare, care urmeaza sa fie stabilite prin contracte colective de munca sau, in lipsa acestora, prin acorduri cu reprezentantii salariatilor.
De ce sunt necesare aceste modificari?
Potrivit Notei de fundamentare, masurile urmaresc reducerea cheltuielilor bugetare permanente si sunt parte dintr-un plan mai amplu de ajustare fiscala asumat de Romania in relatia cu Comisia Europeana. Conform documentului, cheltuielile de personal in sectorul public au crescut cu 24% in 2024 (de la 132 miliarde lei la 164 miliarde lei). Romania si-a asumat o reducere treptata a deficitului bugetar de la 7,9% din PIB in 2024 la sub 3% in 2031, urmarindu-se diminuarea ponderii cheltuielilor publice in PIB cu 6 puncte procentuale, pana la 35,9% din PIB in 2031.
Economia estimata prin plafonarea sporurilor se ridica la peste 1,35 miliarde lei anual, potrivit calculelor guvernamentale.
Ce urmeaza?
Proiectul de OUG a fost aprobat de Guvern, insa pentru a produce efecte este necesara publicarea sa in Monitorul Oficial. Ramane de vazut daca in forma finala se vor pastra exact aceste limite sau daca, in urma consultarilor cu sindicatele si CES, vor aparea modificari.
Concluzii
Este de asteptat ca aceste masuri sa genereze nemultumiri in randul angajatilor din sectorul public, mai ales in domeniile unde conditiile de munca sunt intr-adevar grele sau riscante. Din punct de vedere bugetar insa, Guvernul isi mentine directia de consolidare fiscala si reducere a deficitului, iar aceasta plafonare reprezinta un prim pas intr-un proces mai amplu de „disciplinare” a cheltuielilor salariale din sectorul public.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!