Intrebare:
O microintreprindere cu TVA la incasare, cu cod principal CAEN 4299 lucrari de constructii si a altor proiecte ingineresti care include parcelare terenuri cu imbunatatirea acestora, in urma implementarii unui Plan Urbanisitic Zonal aprobat de Consiliul Local al orasului, a parcelat si amenajat (drum acces, urilitati) un teren in 50 parcele teren construibil pentru vanzare. La acest moment, parcelele sunt situate in contul 2111 si 2112 (amenjarile aferente) dar la finalizarea amenajarilor (utilitati), se vor transfera in contul de marfa.
Terenurile vor constitui o singura gestiune sau mai multe, pe analitic, fiecare parcela, cantitativ-valoric la pret de achizitie (de productie) si NU cu amanuntul, gestiunea este constituita la sediul societatii.
Societatea va vinde, cu contract autentic la notariat, aceste terenuri si la persoane fizice si la persoane juridice, cu TVA sau taxare inversa la persoanele impozabile.
Intrebari:
1. Aceasta activitate de vanzare parcele terenuri necesita CASA de MARCAT, avand in vedere ca vom vinde si la persoane fizice, si a caror incasare INTEGRALA se va face numai prin virament bancar in contul societatii, in vederea respectarii plafoanelor in numerar? Nu vom incasa niciodata numerar. Consider ca aceste vanzari nu sunt ocazionale (cu toate ca ele se vor face rar in perioada de timp indelungata), aceste vanzari sunt venituri din activitatea principala a societatii.
Daca avem nevoie de casa de marcat,
2. Avand in vedere ca, notariatul (sau chiar clientul pers. fizica) va solicita facturile de vanzare si in cazul pers. fizice si in cazul celor juridice, va trebui sa emit si bon fiscal si factura pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice?
3. Care va fi documentul de descarcare din gestiune, factura sau bonul fiscal, in situatiile date? Cum se evidentiaza TVA taxare inversa in cazul persoanelor juridice, pe bonul fiscal?
4. Cum se evidentiaza pe bonul fiscal incasarea prin virament bancar atat de la pers fizice cat si juridice, (se alege din AMEF optiunea CARD pe bon?) care este documentul de incasare atat in cazul persoanelor fizice cat si juridice, ordinul de plata din extrasul de cont sau bonul fiscal?
5. Voi mai putea folosi aceasta casa de marcat si pentru alte activitati secundare, pe care preconizam sa le facem tot la sediul societatii, (cum ar fi inchiriere sau cazare) avand in vedere ca vanzarile de teren vor fi rare ca periodicitate (de ex. vand saptamana viitoare 2 parcele, in luna iulie o parcela, in luna ianuarie 2021 o parcela, etc)?
6. Cum se declara bonurile fiscale emise, in D394, avand in vedere ca vanzarea nu este una cu amanuntul, si valoarea unui bon depaseste suma de 20.000 euro?