A fost publicata ordonanta prin care se clarifica includerea veniturilor din drepturi de autor in baza de calcul a indemnizatie pentru cresterea copiilor

20 Sep 2018
In M.Of nr. 792/17.09.2018 a fost publicata O.U.G. nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta aduce modificari in sensul restabilirii cadrului legislativ care prevedea includerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala in categoria veniturilor supuse impozitului pe venit care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010.
In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabilea ca, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
In luna martie 2018, prin O.U.G. nr. 18/2018 veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost excluse din categoria veniturilor din activitati independente, aceste venituri fiint reglementate in Codul fiscal ca o categorie distincta de venituri. Ca urmare a acestor modificari aduse Codului fiscal prin O.U.G nr. 18/2018 veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu s-au mai inclus in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010.
Prin O.U.G. nr. 81/2018 s-au introdus si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010, alaturi de veniturile din salarii si asimilate salariilor, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
De asemenea, conform art. II din O.U.G. nr. 81/2018, persoanele indreptatite care au solicitat acordarea indemnizatiei lunare prevazute de OUG 111/2010, al carei cuantum a fost stabilit fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 81/2018. Noul cuantum al indemnizatiei trebuie stabilit de catre agentiile de plati si inspectie sociala in termen de 60 de zile de la depunerea documentelor, sau in termen de 60 de zile de la intrarea in viogare a O.U.G. nr. 81/2018 – daca documentele au fost deja depuse. Cuantumul astfel stabilit se acorda incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 81/2018, iar diferentele intre indemnizatia stabilita anterior si indemnizatia recalculata se platesc pana la data de 31 decembrie 2018.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre concediu
13Mai2025
Acordare zile de concediu in avans
de
Vera Constantin
valabil la 13 Mai 2025
Intrebare:
O societate comerciala, platitoare de TVA si impozit pe profit are urmatoarea speta, in anul 2025, o salariata isi ia 6 zile de concediu de odihna in avans. La data de 15.05.2025, isi inceteaza activitatea cu societatea, cum va recupera suma de bani platita de societate pentru cele 6 zile de concediu de odihna luate in avans? Cum se va rectifica si evidentia in statul de salarii?
24Apr2025
Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
de
Florentina Buzea
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau ...
22Apr2025
Plata drepturi de autor. Concediu crestere copil
de
Vera Constantin
valabil la 22 Apr 2025
Intrebare:
Sunt actionar unic la un SRL cu cod CAEN 4791.
Sotia mea este ilustrator, dar se afa in concediu de crestere a copilului. Practic, PFA-ul sotiei este suspendat momentan pe durata concediului.
Sotia doreste sa publice o carte in regim propriu, adica sa obtina ISBN de la Biblioteca Nationala, apoi sa contacteze o tipografie.
Cum poate publica aceasta carte fara a obtine venituri din ...
25Apr2025
Pierderea dreptului la concediu de odihna
de
Rodica Mantescu
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
Concediul de odihna neefectuat din ultimii 3 ani se plateste in cazul incetarii contractului de munca?
REGES-ONLINE si concediile medicale: o obligatie noua pentru angajatori
de
Profeanu Laura
01 Apr 2025
Publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului nr. 295/2025 aduce o serie de schimbari substantiale in ceea ce priveste evidenta contractelor de munca, una dintre cele mai importante vizand concediile medicale. Daca pana acum suspendarile contractului individual de munca (CIM) pentru incapacitate temporara de munca nu trebuiau raportate in Revisal, noua platforma REGES-ONLINE schimba ...
28Mar2025
Castiguri din criptomonede. Indemnizatie crestere copil
de
Vera Constantin
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Unei persoane aflata in concediu de crestere copil i se retine si vireaza din indemnizatie contributia la pensii (pilon 1 si pilon 2)? Daca aceasta persoana realizeaza castiguri din criptomonede pierde indemnizatia de crestere copil?
Vezi toate studiile de caz despre concediu keyboard_double_arrow_right