Intrebare: Care este temeiul legal pentru a trata drept venituri salariale neimpozabile contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca? Practic se poate deconta concediul de odihna in tara si strainatate pentru salariati si pentru sot/sotie,copiii minori ai salariatului. Aceasta clauza trebuie mentionata in contractul de munca.Trebuie sa existe o politica scrisa a societatii prin care sa se detalieze in ce conditii se poate deconta concediul de odihna al salariatiilor : criterii de performanta, functie. Se fixeaza prin politica firmei o suma care poate fi decontata salariatiilor. Suma poate sa fie variabila in functie de criteriile fixate prin politica. Atentie! Se pot deconta servicii turistice sau de tratament. Prin servicii turistice se intelege acele servicii oferite de agentiile de turism, adica combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume: a) transport; b) cazare; c) alte servicii, fara legatura cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora si care reprezinta o parte semnificativa a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentatie, tratament balnear, agrement si altele asemenea. In concluzie se va putea deconta o factura de servicii turistice emisa de o agentie de turism. Salariatul aduce din concediu spre decontare: factura de servicii turistice emisa de o agentie de turism. Aceasta factura nu se solicita pe firma,ci este pe numele salariatului.Salariatul intocmeste un decont si atasaza factura ca dovada ca a achizitionat servicii turistice. Societatea ii deconteaza costurile in limita sumei fixate, dar nu mai mult decat totalul facturii atasate de salariat la decont. Bineinteles ca salariatul in perioada respectiva figureaza in concediu de odihna pe statul de salarii.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.