Ajustari la anularea codului de TVA

06 Iun 2017
In baza art. 316 alin. (11) din Codul fiscal organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
a) daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala.
b) daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal;
c) daca nu a depus niciun decont de TVA pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic;
d) daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare;
e) daca persoana impozabila nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA;
f) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire pentru intreprinderi mici sau a regimului special pentru agricultori;
Persoanele impozabile aflate in aceste situatii au obligatia sa depuna ultimul decont de TVA, indiferent de perioada fiscala aplicata, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
Incepand cu data anularii codului de TVA persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat in situatiile de la lit. a) -d) si g) trebuie sa depuna Declaratia 311 pentru taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectata care trebuie platita in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;
b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de TVA intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, conform sistemului TVA la incasare.
In cazul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente in situatiile de la lit. a) -d) si g) nu se fac ajustari ale taxei aferente serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie. In ceea ce priveste bunurile de capital se considera ca bunurile de capital nu sunt alocate unei activitati economice pe perioada in care nu au avut un cod valabil de TVA, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 305 alin. (4) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal. Daca a efectuat ajustari incorecte sau nu a efectuat ajustarile de TVA aferenta bunurilor de capital persoana impozabila are obligatia sa depuna Formularul 307 - Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre decont de TVA
06Mai2025
Regim TVA pentru achizitie servicii legate direct de un bun imobil din stat tert, prestator din stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
SRL din Romania, platitoare de TVA, achizitioneaza servicii de la un furnizor inregistrat fiscal in Bulgaria, dar neplatitor de TVA (neinregistrat in VIES). Prestarea efectiva a serviciului este pe teritoriul Ucrainei (supervizare instalare utilaje). Care este tratamentul fiscal dpdv al TVA pentru SRL beneficiar al serviciului si regimul declarativ D300/390/394?
30Apr2025
Achizitie servicii de cazare in UE
de
Gina Popescu
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Suntem o societate de turism si de curand am inceput colaborarea cu un furnizor din Cipru, platitor de tva, pentru vacantele din sejurul 2025.
Am primit deja prima factura de la acest furnizor, serviciile de cazare nu au tva, dar au facturat un serviciu "handling fee" cu tva 19%.
Cum ar trebui sa inregistram in contabilitate aceasta factura de la furnizorul din Cipru? Ma refer la ...
24Apr2025
Inscriere in decont de TVA livrare produse farmaceutice cu TVA 0%
de
Gina Popescu
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
Societatea comercializeaza produse farmaceutice cu diferite cote de TVA: 19, 9, 5 inclusiv 0%.
La ce rand din D300 se trec livrarile de marfa cu cota de TVA 0%?
24Apr2025
Vanzare marfuri catre persoana fizica non-UE
de
Vera Constantin
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
Marfurile facturate catre o persoana fizica nerezidenta (non-UE) sunt purtatoare de TVA? Si daca da, in ce conditii se poate factura fara TVA?
24Apr2025
Achizitie servicii transport din afara UE
de
Gina Popescu
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
Suntem casa de expeditii. Se exporta marfuri din RO catre Republica Moldova. Factura de transport aferenta exportului o emitem catre exportatorul roman fara tva (scutit cf. art. 294 alin.1 Cod Fiscal; avem documentele necesare). Transportul se realizeaza efectiv de catre un transportator cu sediul in Moldova, care ne emite factura fara TVA. Cum trebuie inregistrata factura de transport de la ...
19Apr2025
Inchiriere autoturism. Regim TVA. SAF-T
de
Gina Popescu
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
Societatea refactureaza un serviciu primit de la o agentie de turism (inchiriere masina Germania). Factura primita este fara TVA (art 311). Plecand de la regimul fiscal al facturii primite, serviciul refacturat va fi fara TVA. In ce rand din D300 se va inregistra refacturarea serviciului? Care este codul SAF-T corespunzator acestei tranzactii?
Vezi toate studiile de caz despre decont de TVA keyboard_double_arrow_right