Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 1 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop ∧ Straton
Un produs marca Rentrop&Straton
Seminarul online "Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei" poate fi vizualizat aici                                                                             Seminarul online "Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei" poate fi vizualizat aici
  • Newsletter GRATUIT
  • Aboneaza-te GRATUIT la newsletter-ul PortalCodulFISCAL.ro.
     
    Aboneaza-te acum si primesti GRATUIT Raportul Special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii".
    Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Cand apare obligatia verificarii valabilitatii codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare?

Raspuns oferit de
PortalFiscalitate.ro

PortalFiscalitate.ro
contabil
Vom stabili mai jos daca exista riscuri fiscale in cazul in care pentru o livrare intracomunitara se verifica codul de TVA si este valabil, dar nu se listeaza ca anexa la factura.


In primul rand, retinem faptul ca nu este obligatorie anexarea la factura emisa a confirmarii valabilitatii codului de inregistrare in scopuri de TVA a cumparatorului chiar daca verificarea valabilitatii codului de TVA este obligatorie pentru furnizorul/prestorul din Romania care aplica fie regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, fie regimul de neimpozitare reglementat prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Verificarea trebuie efectuata in momentul emiterii facturii intrucat în sistemul VIES nu este posibil să se confirme validitatea unui număr de TVA in trecut. Confirmarea se face doar pentru ziua în curs.

In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, echipa de control preia din baza de date a A.N.A.F. situatia neconcordantelor dintre operatiunile raportate de catre persoana impozabila din Romania si operatiunile raportate de catre partenerii intracomunitari. In acest raport se regasesc printre alte sectiuni, si sectiunea "Livrari romanesti suspecte".

In aceasta sectiune se regasesc informatii referitoare la coduri de TVA care, fie nu sunt active, fie sunt invalidate temporar in perioada indicata.

Numai in situatia in care se constata deficiente de acest gen cu ocazia inspectiei fiscale efectuate cu privire la TVA, organul de control este indreptatit sa nu ia in considerare operatiunea de livrare intracomunitara/prestare intracomunitara incadrata eronat de catre operatorul economic din Romania in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA/neimpozabile TVA. Din acest motiv, operatiunea este considerata taxabila, fapt ce conduce implicit la stabilirea diferentelor suplimentare de plata.
 
In concluzie, omisiunea listarii codului de TVA confirmat in urma accesarii sistemului de verificare VIES, nu reprezinta un risc fiscal in cazul unei inspectii fiscale.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


x