Declaratia nr. 112 a fost modificata

24 Mai 2019
In M.Of. nr. 404 din 23.05.2019 a fost publicat ordinul comun al Ministerului finantelor publice, al Ministrului muncii si Justitiei sociale si al Ministrului sanatatii nr. 2.165/837/743 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Formularului nr. 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Ordinul prevede ca Noul Formular se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii aprilie 2019, cu exceptia contributiilor aferente veniturilor obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional (zilieri), potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata cu modificarile si completarile ulterioare care se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii mai 2019.
Modificarile aduse vizeaza adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului Formularului nr. 112 precum si a instructiunilor de completare a acestuia:
-
- in functie de problemele semnalate din practica – ca de exemplu, declararea persoanelor fizice care presteaza o activitate specifica in baza unui contract de internship, potrivit Legii nr. 176/2018 privind internshipul cu modificarile ulterioare.
Principalele propuneri vizeaza:
- modificarea si completarea Sectiunii E4 ”Destinatia sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei/ unor entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand o cota de pana la 3,5% din impozit” din Anexa nr. 1.2, - ”Anexa asigurat”;
- introducerea in Nomenclatorul “Tip asigurat“ a unei pozitii pentru membrii cooperatori, salariati in baza conventiei individuale de munca prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei;
- introducerea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale asupra remuneratiilor incasate de zilieri si modificarea corespunzatoare a nomenclatorul “Tip asigurat“;
- introducerea in sectiunea E3 din Anexa nr. 1.2, - ”Anexa asigurat” a unei noi pozitii pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care sunt scutite de la plata impozitului conform art. 60 pct. 1-4 din Codul fiscal;
- introducerea unui nou tip de asigurat, respectiv ”persoane fizice care presteaza o activitate specifica in baza unui contract de internship potrivit Legii nr. 176/2018 privind internshipul cu modificarile ulterioare”;
- modificari tehnice care constau in actualizarea corespunzatoare a anexelor si a instructiunilor la ordin potrivit aspectelor semnalate de utilizatorii Declaratiei.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre noutati
Simplificarea autorizatiilor de constructie: Ce aduce nou OUG nr. 31/2025 si cum ajuta mediul de afaceri
de
Profeanu Laura
07 Mai 2025
Publicata in Monitorul Oficial nr. 393 din 30 aprilie 2025, Ordonanta de urgenta nr. 31/2025 vine cu un set ambitios de masuri care vizeaza una dintre cele mai birocratizate arii din Romania – autorizarea in urbanism si constructii. Prin aceasta interventie legislativa, Guvernul promite sa reduca la jumatate durata medie de obtinere a unei autorizatii de constructie: de la 270 de zile la ...
Se datoreaza impozit pe constructii pentru bunurile primite in administrare si inregistrate in contul 8038?
de
Profeanu Laura
07 Mai 2025
Clarificari importante privind aplicarea art. 498 alin. (1) lit. (b) din Codul fiscal
O speta tot mai des intalnita in practica fiscal-contabila este legata de aplicarea impozitului pe constructii (Titlul X din Codul fiscal) pentru bunurile primite in administrare de la stat sau UAT-uri, inregistrate extracontabil, in contul 8038. Cele mai frecvente exemple sunt activele din domeniul ...
CJUE limiteaza anularea codului de TVA din oficiu: ce inseamna decizia in cauza „Cityland” pentru contribuabilii din Romania?
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a pronuntat recent o hotarare de referinta (C-164/24, Cityland EOOD), care pune sub semnul intrebarii o practica administrativa frecventa in mai multe state membre, inclusiv in Romania: anularea din oficiu a codului de TVA pentru incalcari considerate „formale”, fara o analiza de fond a situatiei contribuabilului.
Hotararea CJUE ...
e-TVA din iulie 2025: Procedura interna de verificare a fisierelor din SPV
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
De la 1 iulie 2025, sistemul e-TVA va deveni pe deplin operational. Desi termenul pare indepartat, realitatea este ca pregatirea trebuie sa inceapa de acum. Si nu vorbim doar de un exercitiu teoretic, ci de implementarea concreta a unei proceduri interne, clare si recurente, care sa asigure conformarea lunara.
Ce inseamna, de fapt, e-TVA?
In esenta, ANAF va transmite in Spatiul Privat ...
Reguli noi pentru acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP): ce schimbari pregateste Guvernul
de
Profeanu Laura
28 Apr 2025
In contextul procesului de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Romania se pregateste sa modifice regulile privind acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP), printr-un proiect de ordonanta de urgenta (OUG) aflat in dezbatere publica.
Modificarile vizeaza Codul de procedura fiscala (Legea nr. 207/2015) si sunt importante pentru ...
Noi reguli pentru organizarea cabinetelor medicale: modificari importante in OUG nr. 124/1998
de
Profeanu Laura
27 Apr 2025
Regulile privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale urmeaza sa fie din nou completate, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputatilor. De aceasta data, modificarile aduse Ordonantei de Urgenta nr. 124/1998 vor extinde posibilitatile de infiintare a cabinetelor medicale in cadrul unor noi categorii de entitati.
Extinderea formelor de organizare a ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati keyboard_double_arrow_right