Cesiune creanta. Aspecte contabile si fiscale
valabil la 18 Iun 2020
Intrebare:
Firma noastra X, platitoare de TVA si impozit profit, a incheiat un contract de cesiune de creanta cu o persoana fizica, Y. Noi, am vandut creantele unui client Z, catre aceasta persoana fizica si am incasat 70% din totalul acestora. Soldul de 30% trebuie sa-l prescriu, deoarece conform contractului de creanta noi am declarat ca nu mai avem nicio pretentie in legatura cu aceste creante.
In plus, orice suma primita ulterior datei contractului de cesiune, de la clientul Z, care ne este virata in contul acestor creante, trebuie sa o viram catre persoana fizica Y.
In primul rand, cheltuiala cu prescrierea restului de facturi din sold este deductibila sau nu si pe ce cont contabil o pot inregistra? Mentionez ca facturile sunt din anul 2015 pana in prezent si nu sunt provizionate.
In al doilea rand, am primit deja o suma de la clientul Z reprezentand facturi restante, pe care trebuie s-o virez catre persoana fizica Y, conform contractului de cesiune de creanta. Prin ce cont contabil pot inregistra incasarea si plata acestor sume?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Tratament fiscal operatiuni economice
01Iul2025
Plata eronata facturi. TVA deductibil
de
Vera Constantin
valabil la 01 Iul 2025
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ...
17Mar2025
Radierea inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
Mai revin cu o intrebare. Nu mai inchid firma momentan, as putea incorpora creanta catre asociat in capitalul social al firmei, in loc sa inchid cu venit?
Ce implicatii fiscale si legale sunt in acest sens, avand in vedere ca aceasta creanta este certa, lichida si exigibila?
Dar daca mai tarziu inchid firma, ma afecteaza cu ceva ca am stins creanta cu parti sociale?
Multumesc!
17Mar2025
Aspecte privind diferenta dintre reduceri comerciale si reduceri financiare
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
Multumim frumos pentru raspuns! Revenim catre dvs. pentru cateva clarificari:
Care este prevederea legala potrivit careia ati interpretat faptul ca reducerile financiare nu pot fi acordate pentru plata in avans? Cum interpretati termenul normal de exigibilitate?
In majoritatea contractelor cu clientii societatii apare urmatoarea clauza "Pretul produselor se va achita in avans ...
12Mar2025
Radierea inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare:
Imi spuneti va rog la lichidarea firmei inchid cu 456 contul 1068 Alte rezerve din profit reinvestit si 1171 pierderea neacoperita din anii anteriori? Contul 4424 tva de recuperat tot cu 456 inchid? Daca as compensa datoria asociatului din 4551 cu marfa din stoc trebuie colectat tva? Multumesc.
10Mar2025
Radierea inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Mar 2025
Intrebare:
La o societate platitoare de tva trimestrial si impozit pe profit (pana in anul 2023 a fost platitoare de impozit pe venit) asociatul unic doreste lichidarea fara lichidator si radierea firmei, aceasta fiind pe pierdere din anul 2014.La 31.12.2024 societatea nu mai are datorii si active de repartizat si prezinta urmatoarele solduri in balanta contabila.
Solduri creditoare
- 1012- 200
- ...
25Ian2025
Prescriptia - stingere datorii si creante reciproce intre societati
de
Ela Dumitra
valabil la 25 Ian 2025
Intrebare:
Avem rugamintea sa ne ajutati cu modalitatea prin care putem inchide cele doua sume mentionate mai jos si documentele ce trebuie inctomite tinand cont de faptul ca furnizorul, respectiv clientul, nu mai raspunde la telefon.
In fapt:
- la luna martie 2024 societatea noastra a emis doua facturi de paleti non-euro pentru cantitatea de 1.215 buc cu o valoare de 17.350,20 ron (inclusiv TVA), pe ...