CO necuvenit. Reducere brut ultima luna. Facilitati industrie alimentara
valabil la 28 Oct 2022
Intrebare:
Avem un salariat care si-a incetat contractul de munca in luna septembrie 2022, dar a beneficiat de concediu de odihna pe anul 2022, in luna ianuarie 2022. Deoarece a beneficiat de mai multe zile de concediu decat avea dreptul, trebuie sa-i retinem banii pentru 5 zile. Fiind societate in industrie alimentara, cu scutiri de contributii si impozit, in momentul in care calculez salariul pe luna septembrie si diminuez venitul cu cele 5 zile de concediu, valoarea salariului brut este sub 3.000 lei si se impoziteaza cu contributii normale, deoarece nu respecta regula venitului minim de 3000 lei. Cum ar trebui sa procedam?
Raspuns: Conform art. 9 din Procedura din 2022 de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara aprobata Ordinul 1525/2022:
Art. 9
(1)Conditia prevazuta la art. 60 pct. 7 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:
a)in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
(2)Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.
Din prevederile legale citate rezulta ca salariul de baza minim trebuie sa fie de 3000 lei proportional cu timpul lucrat.
In situatia expusa, daca reduceti venitul brut cu indemnizatia de concediu de odihna astfel incat salariatul nu mai beneficiaza de 3000 lei corespunzator programului de lucru, nu se mai poate beneficia de facilitati.
Aveti posibilitatea sa rectificati statul si declaratia 112 aferente lunii ianuarie 2022 si salariatul sa restituie indemnizatia de CO necuvenita, astfel incat pentru luna septembrie sa beneficiati de facilitati.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe Venit, Salarii Contributii
16Iun2025
Drepturi salariale stabilite de instanta. Obligatii declarative.
de
Nicolae Liviu
valabil la 16 Iun 2025
Intrebare:
O firma este obligata sa plateasca unui fost salariat, printr-o hotarare definitiva a unei instante, drepturi banesti reprezentand ore suplimentare si ore de noapte, perioada 2017-2018. Instanta stabileste in hotararea definitiva sa i se plateasca suma neta corespunzatoare orelor lucrate suplimentar si a celor de noapte. Un executor judecatoresc pune poprire pe contul bancar al firmei si suma ...
09Mai2025
Obligatii fiscale de plata privind beneficiile primite de salariati
de
Dani Cucu
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra are optiunea de a contracta o solutie de incentivare colaboratori prin intermediul unei firme. Mecanismul presupune ca noi sa incheiem contract cu firma de intermediere. Noi achizitionam de la firma de intermediere puncte, care au o anumita valoare, conform contract. Firma de intermediere va pune la dispozitie o platforma, de unde, partenerii care recomanda produsele noastre ...
24Apr2025
Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
de
Florentina Buzea
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau ...
14Feb2025
Salariul in constructii si in agricultura. Facilitati
de
Florentina Buzea
valabil la 14 Feb 2025
Intrebare:
Incepand cu 01.01.2025 care este salariul minim pe economie in domeniul constructiilor si daca la acest salariu se poate beneficia de scutirea sumei de 300 de lei de la calcularea taxelor salariale, cum se face in celelalte domenii de activitate? Aceeasi speta va rog sa o tratati si pentru salariile din agricultura.
06Feb2025
Aplicabilitate OUG 1562024 in cazul hotararilor judecatoresti. Declaratia 112
de
Florentina Buzea
valabil la 06 Feb 2025
Intrebare:
Un fost angajat al unei regii autonome caruia i s-a desfacut disciplinar contractul de munca a castigat in instanta urmatoarele:
- inlocuirea sanctiunii de desfacere a contractului de munca cu sanctiunea reducerii salariului de baza cu 10 % pe o perioada de 3 luni;
- reintegrarea in functia detinuta anterior, cu plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate ...
31Ian2025
Lipsa A1. Obligatii contributive
de
Florentina Buzea
valabil la 31 Ian 2025
Intrebare:
O societate din Romania trimite in Finlanda, 2 salariati pentru care nu a obtinut formularul A1. Societatea este obligata de catre autoritatile finlandeze sa achite contributia la pensie in Finlanda. In acest caz prin declaratia 112 se rectifica, declarandu-se cu valoare 0 doar CAS sau si CASS pentru cei doi salariati. Mentionam ca firma din Romania a declarat sediu permanent in Finlanda.