Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate se datoreaza si in anul 2019

15 Mai 2019
Incepand cu 01 ianuarie 2018 contributiile sociale obligatorii reglementate prin Codul fiscal sunt urmatoarele:
- contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributia de asigurari sociale de sanatate datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
-
Pentru conditii deosebite de munca si pentru conditii speciale de munca (astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) se datoreaza in plus, de catre angajator, contributii de asigurari sociale aplicand urmatoarele cote asupra salariului brut:
- 4% - in cazul conditiilor deosebite de munca.
- 8% - in cazul conditiilor speciale de munca.
Independent de aceste contributii, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care au cel putin 50 de angajati si care au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati datoreaza bugetului de stat o contributie pentru persoanele cu handicap neincadrate, respectiv platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Fac exceptie de la aceste prevederi institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate nu este reglementata de Codul fiscal. Aceasta contributie se datoreaza independent de contributia asiguratorie pentru munca, in baza art. 78 din Legea nr. 448/2006 in conditiile reglementate la acest articol astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr.60/2017.
Astfel, art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileste dupa cum urmeaza:
”(1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2) platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.”
Astfel, intocmai ca in anul 2018, in anul 2019 daca nu se angajeaza persoane cu handicap in numarul prevazut de lege, se plateste lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Numarul mediu de salariati se determina in conformitate cu prevederile din Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
In anul 2019 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este:
- 2.080 lei lunar pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora conform H.G. nr. 937/2018, cu exceptia situatiilor de la pct. b. si c.
- 2.350 lei lunar pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, conform H.G. nr. 937/2018
- 3.000 lei lunar pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 17,928 lei/ora, pentru domeniul constructiilor conform O.U.G. nr. 114/2018, exclusiv pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din aceasta Ordonanta de Urgenta.
Art. 164 din Codul muncii prevede astfel:
”(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(11) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.
(12) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1)”.
Totodata conform art. 2 din H.G. NR. 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 ianuarie 2019 toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Asadar, drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de 2.080 lei.
Astfel, la calculul fondului pentru persoane cu handicap neincadrate se utilizeaza salariul de baza minim brut de 2.080 lei, inclusiv de societatile din domeniul constructiilor intrucat nu exista exceptii pentru acest domeniu in ceea ce priveste calculul fondului de handicap.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre contributii
27Iun2025
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Asigurare la sanatate si pensii
de
Rodica Mantescu
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Cum poate deveni asigurata la pensii si in sistemul de asigurari sociale de sanatate o persoana fizica ce tocmai a incheiat in luna iunie 2025 un contract de prestari servicii din care obtine venituri de natura drepturilor de proprietate intelectuala avand in vedere ca Declaratia Unica nu mai prevede rubrica estimativa pentru anul 2025? Mentionez ca aceasta nu mai are incheiat nici un contract ...
19Iun2025
Incetare intreprindere individuala
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
O intreprindere individuala are stoc de marfa la 31.12.2024 - 550.000 lei. Nu mai are nici un fel de activitate din luna aprilie 2024. Doreste sa inchida activitatea anul acesta (2025).
1. Intrebarea este: Ce are de plata, in afara de impozitele aferente rezultatului 2024 (ianuarie - martie) care ating deja 60 salarii?
2. Dar, daca inchide in 2026 care sunt obligatiile de plata, tinand ...
20Iun2025
Sume platite in baza unei hotarari judecatoresti. Dobanzi si penalitati
de
Rodica Mantescu
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
In urma hotararii judecatoresti un fost salariat a castigat procesul in instanta.
Astfel, in urma hotararii judecatoresti societatea este obligata sa-i achite toate drepturile salariale si contributiile aferente, pentru perioada 2018-2024.
Intrebarea noastra este daca societatea este obligata sa calculeze si sa plateasca si accesorii fiscale (dobanzii si penalitati), la data depunerii D112 ...
15Iun2025
Pensie din UK. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
Persoana fizica rezidenta in Romania a lucrat in UK si primeste pensie din acest stat pentru perioada in care a lucrat in UK.
Ca urmare a cererii depuse prin casa de pensii din Romania, in anul 2025 a primit cumulat pe 18 luni pensia calculata in UK in suma totala de 32000 lei, iar incepand cu luna mai 2025 primeste lunar din UK suma de 1800 lei reprezentand pensie (pe langa pensia din ...
Contributia la Fondul de Tranzitie Energetica: declarata neconstitutionala, dar inca aplicabila. Cum este posibil?
de
Profeanu Laura
06 Iun 2025
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionale, prin Decizia nr. 640/2024, publicata in Monitorul Oficial pe 3 iunie 2025, anumite prevederi din OUG nr. 27/2022 referitoare la controversata contributie la Fondul de Tranzitie Energetica - o taxa impusa producatorilor de energie electrica. Cu toate acestea, contributia ramane in vigoare, cel putin temporar, in baza unui nou ...
06Iun2025
PFA infiintata in 2025, optiune plata CASS
de
Elena Garofil
valabil la 06 Iun 2025
Intrebare:
Un PFA nou infiintat (in aprilie 2025) ce bifeaza totusi sau ce declara, avand in vedere ca nu se mai face estimativa, pentru a fi asigurat in sistemul de pensii si in sistemul de sanatate? Practic, in cazul in care are nevoie de ingrijire medicala sa apara asigurat. Va multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre contributii keyboard_double_arrow_right