De vineri suntem obligati sa ne achitam facturile catre furnizori in maxim 30 de zile

03 Apr 2013
Legea care obliga firmele sa isi achite facturile intr-un termen de maxim 30 de zile, daca nu stabilesc altfel cu partenerii lor de afaceri, se va aplica de vineri, cand actul normativ intra in vigoare. Legea, publicata marti in Monitorul Oficial, instituie un termen de plata maximal si pentru autoritatile publice care contracteaza bunuri sau servicii din mediul privat. In plus, noua reglementare introduce si o despagubire minima de 40 de euro, la care creditorul are dreptul automat, din prima zi de intarziere la plata.
Prin acest act normativ se transpun in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/7/CE privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale, pe care Romania era obligata sa o implementeze in legislatia nationala pana in 16 martie 2013.
Legea privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati publice prevede ca reglementarile se vor aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte incheiate intre profesionisti sau intre acestia si autoritatile publice, contracte avand ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii.
Termenele maximale de plata in mediul privat
Legea publicata marti stabileste termene maximale de plata, contractuale si legale, atat pentru contractele incheiate intre profesionisti, cat si pentru contractele incheietate intre profesionisti si stat.
In ceea ce priveste contractele din mediul privat, termenul legal de plata (aplicabil pentru cazurile in care termenul de plata nu este mentionat intr-un contract) este de 30 de zile calendaristice, calculat:
- de la data primirii facturii;
- de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;
- de la data finalizarii procedurii de receptie (perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor. Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen de receptie mai mare de 30 de zile sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva).
Pe de alta parte, termenul de plata contractual (cel stipulat in contract) in cazul tranzactiilor economice din mediul privat poate fi de maxim 60 de zile calendaristice. Totusi, in legea publicata marti se precizeaza ca partile pot mentiona in contract un termen de plata mai mare, dar care sa nu fie abuziv fata de creditor.
De asemenea, legea nr. 72/2013 permite plata in transe, actul normativ precizand ca ”partile pot conveni efectuare platii in mod esalonat”.
In cat timp trebuie sa plateasca statul?
Exact ca in cazul tranzactiilor comerciale din mediul privat, termenul legal de plata pentru bunurile sau serviciile achizionate de stat de la agenti economici privati este de maxim 30 de zile calendaristice, calculate:
- de la data primirii facturii;
- de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;
-
de la data finalizarii procedurii de receptie (perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor. Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen de receptie mai mare de 30 de zile sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva).
- Restul articolului pe www.avocatnet.ro
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre facturi
28Apr2025
Arhivare facturi xml
de
Vera Constantin
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la TDEC si nu am mai listat facturile de marfa din SPV, dar am pus centralizatorul cu facturile primite, cu indexul de incarcare si de dascarcare.Trebuie sa le listez pe cele din SPV, obligatoriu?
18Feb2025
Incasare facturi in contul personal
de
Gina Popescu
valabil la 18 Feb 2025
Intrebare:
Am incasat de la un client din China 7535,85 usd in contul personal. Acesti bani ii consider dividende si achit impozitul pe dividende.
Cum ii inregistrez in contabilitate?
05Feb2025
Factura primita de doua ori prin SPV
de
Elena Garofil
valabil la 05 Feb 2025
Intrebare:
Avem un furnizor care a transmis in portalul E-factura, o factura de 2 ori cu acelasi numar (doar o singura factura este corecta), insa au descrieri diferite. Noi suntem nevoiti sa inregistram aceasta factura de doua ori si sa ii cerem o factura storno pentru una dintre aceastea sau putem sa o inregistram o singura data si pe cealalta sa nu o introducem in contabilitate.
03Feb2025
Prestator din stat tert, reprezentant fiscal in Romania, regularizare factura de avans
de
Amelia Dumitras
valabil la 03 Feb 2025
Intrebare:
Societate cu sediul non UE se inregistreaza in Romania in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal. Incepand de la data atribuirii CIF-ului va factura cu TVA pentru serviciile executate pe teritoriul Romaniei, insa inainte de inregistrarea in Romania a incheiat un contract cu o societate din Romania pentru executare servicii pentru care a emis o factura de avans fara TVA. Urmatoarea factura de ...
15Ian2025
Compensari facturi 2025
de
Vera Constantin
valabil la 15 Ian 2025
Intrebare:
Se mai pot face procese verbale de compensare daca avem un partener si furnizor si client fara a fi nevoie raportarea la Serviciul de compensare ce functioneaza in cadrul Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie?
28Dec2024
Garantii de buna executie
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 28 Dec 2024
Intrebare:
O societate antreprenor general inregistreaza lunar garantia pentru subcontractori in contul 167 (se retine pe factura de servicii este un rand separat). La finalizarea contractului cu clientul final, pentru prestatorii care nu au intervenit in perioada de garantie antreprenorul emite factura pentru suma ce rezulta conform devizelor de reparatii. Se poate compensa suma din contul 167 cu ...
Vezi toate studiile de caz despre facturi keyboard_double_arrow_right