Dobanzile si penalitatile de intarziere
22 Apr 2024
Aplicarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere este un subiect de mare interes pentru contribuabili si profesionistii din domeniul fiscal. Acestea sunt masuri punitive aplicate pentru a asigura conformitatea fiscala si pentru a descuraja intarzierile sau omisiunile in plata datoriilor fiscale. Art. 173, 174 si 176 din Codul de Procedura Fiscala, ofera un cadru detaliat privind modul de calcul si impunere a acestor sume suplimentare.
Conform alin. (1) al art. 173, debitorii care nu isi achita la termen obligatiile fiscale principale, datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, dar nu pentru amenzi, obligatii fiscale accesorii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, sume reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
Exceptii si particularitati
Nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii pentru suma platita in contul obligatiei fiscale principale daca, anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata, iar suma platita nu a stins alte obligatii, stabilite prin:
a) declaratii de impunere depuse ulterior efectuarii platii;
Nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii, nici in cazul stingerii obligatiilor fiscale prin celelalte modalitati prevazute la art. 22 din Codul de procedura fiscala, decat cea prin plata.
Art. 22. - Stingerea creantelor fiscale
Creantele fiscale se sting prin plata, compensare, executare silita, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata si prin alte modalitati prevazute expres de lege.
Dobanzile si penalitatile de intarziere se stabilesc prin decizii, cu exceptia situatiei prevazute la art. 227 alin. 8:
Art. 227. - Reguli privind executarea silita
(8) In cazul in care prin titlul executoriu sunt prevazute, dupa caz, creante fiscale accesorii sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele se calculeaza de catre organul de executare silita si se consemneaza intr-un proces-verbal care constituie titlu executoriu, care se comunica debitorului.
Actualizarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere
Dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi revizuite anual, conform evolutiei ratei dobanzii de referinta a BNR, conform alin. (6) al art. 173. Prin acest mechanism de aactualizare, nivelul dobanzilor si penalitatilor ramane relevant si echitabil in contextul economic curent.
Calculul si aplicarea dobanzilor
Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia, inclusiv.
In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor de impunere sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza dobanzi pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia, inclusiv.
Exceptii
- pentru creantele fiscale stinse prin executare silita se calculeaza dobanzi pana la data intocmirii procesului - verbal de distribuire, inclusiv;
- in cazul platii pretului in rate, dobanzile se calculeaza pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire a avansului. Pentru suma ramasa de plata, dobanzile sunt datorate de catre cumparator;
- pentru obligatiile fiscale datorate de catre debitorul declarat insolvabil, care nu are venituri si bunuri urmaribile, pana la data comunicarii procesului-verbal de insolvabilitate, urmand ca de la data trecerii obligatiilor fiscale in evidenta curenta sa se datoreze dobanzi, oferind o oarecare protectie debitorilor in situatii financiare dificile.
Nivelul dobanzii
Potrivit art. 174 alin. 5 din Codul de Procedura Fiscala, nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Acest nivel asigura predictibilitate si permite contribuabililor sa estimeze costurile suplimentare in caz de intarziere a platilor.
Penalitati de intarziere
Penalitatile de intarziere, prevazute de art. 176 din Codul de Procedura Fiscala, se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, iar penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Penalitatea de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare potrivit art. 181 din Codul de Procedura Fiscala (care se poate reduce cu 75% in anumite conditii).
Exemplu de calcul dobanzi si penalitati de intarziere:
Nr. | Explicatii | Perioada | Suma obligatie principala | Zile de intarziere | Cota | Suma reprezentand dobanda sau penalitate de intarziere (lei) | |
1 | Dobanda | 31.12.2023 | 23.04.2024 | 5.500 | 114 | 0,02% | 125 |
2 | Penalitate de intarziere | 31.12.2023 | 23.04.2024 | 5.500 | 114 | 0,01% | 63 |
188 |
Concluzii
Intelegerea generala a dobanzilor si penalitatilor fiscale ajuta la o mai buna apreciere a modului in care legislatia fiscala gestioneaza situatiile de intarziere a platilor. Este vital pentru contribuabilii sa fie constienti de aceste detalii pentru a gestiona eficient si responsabil obligatiile fiscale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre dobanzi
Aug062024
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Aug 2024
Intrebare:
O societate din Romania primeste un imprumut intragrup de la societatea mama din Germania si inregistreaza lunar dobanda prin capitalizare, adaugand-o la suma imprumutata.
Dupa cateva luni imprumutul si dobanzile capitalizate sunt rambursate, facandu-se o singura plata catre asociat. La momentul platii, din eroare - nu s-a retinut impozitul nerezidenti pentru veniturile din dobanzi primite ...
Iul292024
Calculul costului indatorarii la firme platitoare de impozit pe profit care fac parte dintr-un grup de firme
de
Ela Dumitra
valabil la 29 Iul 2024
Intrebare:
Cum se calculeaza costul indatorarii la o firma platitoare de impozit pe profit, care face parte dintr-un grup de firme?
1. Costul indatorarii = cheltuieli cu dobanzile (tot contul 666 adica intra si dobanzile la leasing, dobanzile la creditele de la institutiile bancare si dobanzile la creditele de la companii afiliate?) cheltuieli cu comisioane de acordare a creditelor cheltuieli din ...
Iun142024
Dividende si dobanzi incasate. Completare Declaratie unica. CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 14 Iun 2024
Intrebare: O persoana fizica ce estimeaza in 2024 sa realizeze venituri din dividende si/sau dobanzi sub nivelul a 6 salarii minime pe economie (deci nu are obligatia si nu depune Declaratie Unica cu CASS estimat in 2024) si efectiv va realiza in 2024 venituri sub acest plafon, va datora CASS in acest caz? Dar in situatia in care persoana respectiva estimeaza sa realizeze venituri din dividende sau dobanzi ...
Mai262024
Dobanzi bancare. Declarare in declaratia unica pentru CASS
de
Constanta Popa
valabil la 26 Mai 2024
Intrebare: In declaratia unica se declara si venituri din dobanzi bancare, ca persoana fizica, separat de PFA? Exista o suma minima de la care am aceasta obligatie? Multumesc frumos!
Mai202024
Obligatiile fiscale pentru veniturile din dobanzi incasate in alt stat UE
de
Alexandru Palaghia
valabil la 20 Mai 2024
Intrebare: O pesoana fizica rezidenta in RO are cont bancar deschis in Austria. In acest cont incaseaza dobanzi aferente unor titluri achizitionate prin intermediul acelei banci. Are persoana fizica obligatia declararii veniturilor din dobanzi in RO, chiar daca veniturile respective nu au ajuns inca in RO?
Mai192024
Venituri din dobanzi. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
de
Ionut Jinga
valabil la 19 Mai 2024
Intrebare: Imi puteti spune va rog care sunt obligatiile unei persoane juridice, platitoare de impozit micro din punct de vedere al veniturilor din dobanzi aferente unui depozit la termen pe care societatea il are? Exista vreo obligatie in sensul declaratii si platii unui impozit separat de cel micro sau veniturile respective vor fi taxate cu 1% impreuna cu veniturile principale ale societatii? Multumesc ...
Vezi toate studiile de caz despre dobanzi keyboard_double_arrow_right