Impozit pe profit in 2017 – deducerea cheltuielilor pentru invatamantul profesional si tehnic

31 Mar 2017
Incepand cu 01 ianuarie 2017 printre cheltuielile deductibile la determinarea rezultatului fiscal au fost introduse si cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale.
Invatamantul profesional si tehnic face parte din sistemul national de invatamant preuniversitar si este reglementat de Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
Invatamantul dual, ca parte a invatamantului profesional si tehnic, se organizeaza in unitati de invatamant de stat, particulare sau confesionale in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici, unitatea de invatamantul si unitatea administrativ- teritoriala pe raza careia se afla unitatea scolara.
In cazul invatamantului profesional si tehnic finantarea din partea operatorilor economici se realizeaza in baza unui contract de parteneriat incheiat intre unitatea de invatamant, unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla unitatea scolara si operatorul sau operatorii economici. Categoriile de cheltuieli pentru operatorii economici, pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, sunt:
a) cheltuieli cu organizarea procesului de invatamant, si anume: cheltuieli efectuate pentru elevi, precum: burse si premii oferite elevilor, echipamente de lucru/protectie, transport, masa, cazare pe parcursul pregatirii practice la operatorul economic, alte facilitati oferite acestora, respectiv cheltuieli cu securitatea si sanatatea in munca si analize medicale obligatorii (in functie de domeniul de activitate), cheltuieli pentru asigurari de raspundere civila in cazul unor eventuale accidente, daune sau vatamari corporale generate in timpul pregatirii practice la operatorul economic etc., cheltuieli materiale pentru sustinerea activitatilor desfasurate pe parcursul pregatirii practice la operatorul economic, reprezentand rechizite, carti de specialitate, auxiliare didactice, softuri educationale, costuri legate de evaluarea si certificarea elevilor, materii prime si materiale consumabile si alte cheltuieli de acest tip, cheltuieli aferente achizitiei, punerii in functiune si exploatarii mijloacelor fixe utilizate la operatorul economic pe parcursul pregatirii practice a elevilor, cheltuieli aferente salarizarii si pregatirii personalului propriu al operatorilor economici (tutori, formatori) pentru pregatirea practica a elevilor, cheltuieli aferente pregatirii si sprijinirii cadrelor didactice din unitatea de invatamant partenera, precum si sumele platite direct cadrelor didactice in baza unor contracte incheiate in conditiile legii cu operatorul sau operatorii economici pentru alte activitati decat cele prevazute in norma didactica;
b) cheltuieli de investitii in spatii de invatamant existente sau nou-edificate, precum si in echipamente de natura mijloacelor fixe achizitionate si puse in functiune pentru a fi utilizate in vederea pregatirii elevilor realizate in unitatea de invatamant.
Cheltuielile cu investitiile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic precum si cele pentru achizitionarea mijloacelor fixe detinute si utilizate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic se deduc prin intermediul amortizarii fiscale, conform art. 28 din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli deductibile
02Mai2025
Stabilirea CAS si CASS deductibile la calculul impozitului pe venit
de
Alexandru Palaghia
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
Un PFA prezinta urmatoarea situatie:
Venituri impozabile: 80.000 lei
Cheltuieli deductibile:40.000 lei
Pierdere din anul 2023: 29.000 lei
Pentru stabilirea obligatiilor de plata la CAS si CASS se ia in calcul Venit net de 40.000 lei. Asadar, reiese CAS de plata 9.900 lei (pentru ca se depaseste plafonul de 12 salarii) si CASS de plata 4.000 lei (10% din venitul net).
Pentru ...
01Mai2025
Decontare taxe scolare, transport salariat
de
Vera Constantin
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu spetele mai jos prezentate privind deductibilitatea cheltuielilor:
1. Societatea noastra, va plati Directorului General, plata taxe scolare + inscriere + uniforme scolare etc pentru cei 2 copii. Sunt acestea cheltuieli deductibile pentru societatea noastra? Mentionez ca avem facturi fiscale emise pe societatea noastra.
2. Societatea noastra va plati ...
01Mai2025
D101 ONG
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
O Fundatie desfasoara activitatea autorizata CAEN 9499 "Activitati ale altor organizatii n.c.a.", inregistrand in anul 2024, urmatoarele venituri si cheltuieli:
- 70000 lei venituri din sponsorizari (cont 7332)
- 80000 lei cheltuieli cu sponsorizarea altor ONG PJ (cont 6584)
- 413 lei cheltuieli cu comisioanele bancare (cont 627)
- 400 lei cheltuieli cu serviciile cenzorului ...
02Mai2025
Venituri obtinute ocazional de o persoana fizica neautorizata din organizarea de festivaluri concursuri. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica (neautorizata) freelancer incaseaza in contul personal de la mai multe persoane fizice un total de aprox. 30.000 lei ce reprezinta taxa de participare la un festival/concurs pe care aceasta il organizeaza. Din aceasta suma, aprox. 20.000 lei reprezinta cheltuieli efectuate in vederea organizarii acestui festival/concurs, cum ar fi inchirierea locatiei, premii, consumabile, ...
28Apr2025
Monografie expertiza tehnica judiciara
de
Gina Popescu
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar 10% reprezinta cota retinuta si virata la Ministerul Justitiei de Biroul Local pentru expertizele efectuate. Care este monografia contabila pentru factura emisa? Cum se inregistreaza cota de 10%?
29Apr2025
Coduri raportare SAF-T deductibil sau nedeductibil si restituire TVA
de
Costin A. Istrate
valabil la 29 Apr 2025
Intrebare:
Erori consistenta testul 2 si testul 4 D406
Va rog sa ma ajutati cu un model de nota contabila pentru cheltuieli deductibile 50% cu codurile de taxa aferente pentru a se genera D406 fara erori de consistenta la testul 2. In registrul jurnal pe ce linie trebuie sa apara codurile de taxa pentru cheltuiala deductibila 50% si pentru cea nedeductibila 50%?
Am primit notificare ANAF cu erori la ...
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli deductibile keyboard_double_arrow_right