Impozitul pe spectacole in anul 2019

20 Mai 2019
Orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva in Romania are obligatia de a plati un impozit conform prevederilor Titlulu IX Capitolul VII din Codul fiscal.
Impozitul pe spectacole se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia are loc manifestarea artistica, competitia sportiva sau alta activitate distractiva.
Sunt scutite de impozit spectacolele organizate in scopuri umanitare.
Impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor. Consiliile locale hotarasc cota de impozit dupa cum urmeaza:
b) pana la 5% in cazul oricarei altei manifestari artistice decat cele enumerate la lit. a).
Suma primita din vanzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele platite de organizatorul spectacolului in scopuri caritabile, conform contractului scris intrat in vigoare inaintea vanzarii biletelor de intrare sau a abonamentelor.
Obligatiile persoanelor care datoreaza impozitul pe spectacole
Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole au urmatoarele obligatii:
- de a inregistra biletele de intrare si/sau abonamentele la compartimentul de specialitate a autoritatii administratiei publice locale care isi exercita autoritatea asupra locului unde are loc spectacolul;
- de a anunta tarifele pentru spectacol in locul unde este programat sa aiba loc spectacolul, precum si in orice alt loc in care se vand bilete de intrare si/sau abonamente;
- de a preciza tarifele pe biletele de intrare si/sau abonamente si de a nu incasa sume care depasesc tarifele precizate pe biletele de intrare si/sau abonamente;
- de a emite un bilet de intrare si/sau abonament pentru toate sumele primite de la spectatori;
- de a asigura, la cererea compartimentului de specialitate a autoritatii Administratiei publice locale documentele justificative privind calculul si plata impozitului pe spectacole;
- de a se conforma oricaror altor cerinte privind tiparirea, inregistrarea, avizarea, evidenta si inventarul biletelor de intrare si a abonamentelor, care sunt precizate in normele elaborate in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, contrasemnate de Ministerul Culturii si Ministerul Tineretului si Sportului.
Plata impozitului
Impozitul pe spectacole se plateste lunar pana la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a avut loc spectacolul.
Orice persoana care datoreaza impozitul pe spectacole are obligatia de a depune o Declaratie de impunere pentru stabilirea impozitului. Declaratia se depune la compartimentul de specialitate a autoritatii Administratiei publice locale pana la data stabilita pentru fiecare plata a impozitului pe spectacole.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit
01Iul2025
Retinere, declarare si plata impozit dividende
de
Elena Garofil
valabil la 01 Iul 2025
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei ...
02Iul2025
Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
de
Justinian Cucu
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar ...
03Iul2025
Verificare venituri microintreprindere cu intreprinderi legate
de
Constanta Popa
valabil la 03 Iul 2025
Intrebare: SC Alfa SRL, impozit pe venit micro, cu 1 asociat: Popescu (100%).
SC Beta SRL, impozit pe Profit, cu 2 asociati: Popescu (50%) si Ionescu (50%).
Ambele au acelasi domeniu de activitate (CAEN 0111) - Cultivarea Cerealelor.
Ambele au Cifra de Afaceri la 30.06.2025 egala cu zero (inca nu s-a facturat nimic, recoltarea va fi in IULIE 2025 cu facturare in August 2025).
Societatea Beta SRL isi ...
30Iun2025
Dezvoltare program informatic. Servicii externalizate
de
Vera Constantin
valabil la 30 Iun 2025
Intrebare:
Societate din Romania, denumita X, CAEN 4941- Transport rutier de marfuri, platitoare de tva si impozit profit, doreste sa dezvolte un program informatic, pentru urmarirea gps-urilor de pe fiecare masina de transport. Pentru aceasta exista un contract de colaborare Intre Societatea X si o firma care presteaza servicii informatice, pentru dezvoltarea platformei.
Aceasta dezvoltare de program ...
28Iun2025
Exemplu calcul impozit pe profit in conditiile inregistrarii unei pierderi fiscale in anul precedent
de
Gina Popescu
valabil la 28 Iun 2025
Intrebare:
Firma inregistrata la 31.12.2024 pierdere in valoare de 487.000 lei. Trim 1, 2 tot pierdere.
La 30.09.2025 va intregistra profit 396.000 lei.
Venituri: 800.000 lei
Cheltuieli: 400.000 lei.
Nedeductibile 4000 lei. Cum calculez impozit pe profit? Tinand cont de pierderea de anul trecut?
Exemplu, va rog.
29Iun2025
Divizare partiala
de
Gina Popescu
valabil la 29 Iun 2025
Intrebare:
Societate comerciala platitoare de tva si impozit pe profit, cu activitati multiple (comert, inchiriere, etc) doreste divizarea partiala a societatii,mai precis desprinderea activitatii de inchiriere spatii si deschiderea unei firme noi.
1. Conform Ordinului 897/2015 si a normelor metodologice, in cazul divizarii prin metoda activului net contabil este obligatorie efectuarea evaluarii si ...
Vezi toate studiile de caz despre impozit keyboard_double_arrow_right