IT-istii cu PFA! Atentie la codul CAEN si la plafonul de TVA - o inspectie fiscala poate schimba totul

In domeniul IT, unde multi contribuabili opteaza pentru organizarea ca PFA si aplicarea normelor de venit, o eroare aparent minora - alegerea gresita a codului CAEN - poate avea consecinte fiscale considerabile. O inspectie recenta a ANAF a scos la iveala exact aceasta situatie, cu implicatii directe atat asupra modului de impozitare, cat si asupra obligatiilor legate de TVA.
Cazul concret: consultanta in IT vs. software la comanda
O PFA, cu obiectul de activitate declarat ca fiind „Activitati de consultanta in tehnologia informatiei” (CAEN 6202), a fost verificata de ANAF pentru perioada 2020–2022. In urma controlului, inspectorii au constatat ca activitatea desfasurata era, de fapt, scriere de programe la comanda – activitate care intra sub incidenta codului CAEN 6201.
- CAEN 6202 permitea determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit;
- CAEN 6201 nu permitea acest regim, ci impunea aplicarea sistemul real, conform art. 69 alin. (7) din Codul fiscal.
Astfel, ANAF a procedat la recalcularea retroactiva a venitului net impozabil, pe baza datelor din contabilitate (sistem real) pentru intreaga perioada verificata.
Domeniul IT a fost multa vreme un „refugiu fiscal” pentru persoanele fizice autorizate (PFA), mai ales prin aplicarea sistemului de impunere pe baza normelor anuale de venit - simplificat, predictibil si avantajos. Insa aceasta optiune a devenit, incepand cu anul 2024, istorie. Prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 5.308/2023, activitatile IT au fost eliminate in mod expres din nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza de norme. Mai exact, a fost abrogata pozitia 120 din nomenclator, care facea referire la codurile CAEN 6202 (consultanta IT) si 6203 (managementul mijloacelor de calcul), ceea ce inseamna ca, incepand cu veniturile realizate in 2024, PFA-urile care activeaza in IT pot determina venitul net doar in sistem real, pe baza evidentei contabile. Aceasta schimbare, a venit pe fondul angajamentelor asumate de Romania prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede restrangerea facilitatilor fiscale pentru persoane fizice. Potrivit Ministerului Finantelor, masura a fost aplicata pentru a elimina distorsiunile cauzate de alegerea formei de desfasurare a activitatii doar in functie de avantajele fiscale, si sa alinieze regimul IT-ului la principiul echitatii fiscale.
Depasirea plafonului de TVA: obligatie ignorata = taxe suplimentare
In plus, in octombrie 2020, contribuabilul a depasit plafonul de scutire de TVA (300.000 lei) prevazut la art. 310 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Conform legii, acesta avea obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA pana la 1 decembrie 2020.
Pentru perioada decembrie 2020 – iulie 2022, desi presta servicii taxabile, contribuabilul nu s-a inregistrat in scopuri de TVA si nu a depus deconturi de TVA, ceea ce a condus la stabilirea de TVA suplimentara in cadrul inspectiei.
Concluzii si recomandari pentru PFA-urile din IT
1. Verificati daca activitatea reala, desfasurata anterior anului 2024, corespunde codului CAEN declarat. Nu orice activitate in domeniul IT inseamna „consultanta” (cod 6202). Daca scrieti efectiv cod, modificati sau testati software, este posibil sa va incadrati la 6201 - activitate care impune sistemul real, nu norma de venit;
2. Din 2024, oricum nu mai puteti aplica norma de venit daca aveti coduri CAEN 6202 sau 6203. Venitul net se determina doar pe baza datelor din contabilitate, iar codul 6201 nu era oricum inclus la norma de venit.
3. Nu ignorati obligatiile contabile. Sistemul real implica tinerea Registrului de evidenta fiscala complet (venituri si cheltuieli) respectiv evidenta contabila in partida simpla (sau dubla, in functie de regimul ales).
3. Urmariti plafonul de scutire de TVA. Daca in cursul unui an fiscal cifra de afaceri depaseste 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste (in prezent) la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA in termen de 10 zile. De exemplu, daca plafonul a fost depasit in luna aprilie 2025, solicitarea de inregistrare trebuie facuta pana la 10 mai 2025, urmand sa obtineti codul de inregistrare in scoputi de TVA incepand cu 01 iunie 2025.
Potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Finantelor in transparenta decizionala), plafonul urmeaza sa fie majorat la 395.000 lei, iar regimul TVA va fi modificat , spre exemplu, regimul de taxare se va aplica de la data depasirii plafonului, si nu de la data inregistrarii. Proiectul nu este inca in vigoare, dar, daca va fi adoptat in forma actuala, va avea un impact major asupra micilor contribuabili, inclusiv PFA-urilor active in domeniul IT.
Concluzie: un cod CAEN ales gresit sau o activitate nedeclarata corect, atrage consecinte negative serioase
Speta prezentata este un semnal de alarma pentru mii de PFA-uri din sectorul IT, care folosesc norma de venit fara a verifica daca activitatea desfasurata le permite acest lucru. In plus, ignorarea obligatiei de inregistrare in scopuri de TVA duce, inevitabil, la impuneri suplimentare de debite si accesorii (dobanzi si penalitati).
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!