Modificari fiscale 16 - 22 mai 2022

24 Mai 2022
1. O.M.F. nr. 1.113/2022 pentru completarea Procedurii de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.810/2019
Publicat in: M.Of. nr. 483 din 16.05.2022
Ce prevede: Ordinul aduce completari cu privire la obligatiile bugetare care pot face obiectul restructurarii conform O.G. nr. 6/2019.
Conform prevederilor introduse prin acest ordin, se includ in obligatiile bugetare ce pot face obiectul restructurarii si obligatiile de plata reprezentand taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv si care rezulta din inscrierea in randurile de regularizari din decontul de TVA a taxei colectate, precum si a taxei deductibile, prin care se corecteaza taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
Ori de cate ori se face o regularizare, in scopul stabilirii obligatiilor de plata accesorii ce pot face obiectul restructurarii, debitorii trebuie sa detalieze in planul de restructurare informatiile cu privire la taxa pe valoarea adaugata inscrisa pe randul de regularizare, cu precizarea perioadei fiscale, a scadentei, precum si a sumei aferente.
Conform prevederilor introduse prin acest ordin, se includ in obligatiile bugetare ce pot face obiectul restructurarii si obligatiile de plata reprezentand taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv si care rezulta din inscrierea in randurile de regularizari din decontul de TVA a taxei colectate, precum si a taxei deductibile, prin care se corecteaza taxa pe valoarea adaugata cu scadente anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
Ori de cate ori se face o regularizare, in scopul stabilirii obligatiilor de plata accesorii ce pot face obiectul restructurarii, debitorii trebuie sa detalieze in planul de restructurare informatiile cu privire la taxa pe valoarea adaugata inscrisa pe randul de regularizare, cu precizarea perioadei fiscale, a scadentei, precum si a sumei aferente.
2. O.M.F. nr. 1.108/2022 privind modificarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 293 alin. (1) lit. d) si art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri in regim de scutire
Publicat in: M.Of. nr. 486 din 16.05.2022
Ce prevede: Prin acest ordin competenta in analiza si solutionarea cererilor de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de TVA se transfera catre Autoritatea Vamala Romana, prin unitatile sale subordinate. Autoritatea Vamala Romana este un organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul vamal, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor, infiintata prin Legea 268/2021 ca efect al reorganizarii prin divizare partiala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Cererile privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata TVA, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a acestui ordin, se solutioneaza in conformitate cu prevederile acestui ordin. Deciziile privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA, emise pana la data intrarii in vigoare a acestui ordin, se aplica pana la expirarea perioadei de valabilitate.
3. Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative
Publicat in: M.Of. nr. 489 din 17.05.2022
Ce prevede: Prin aceasta lege se stabilesc urmatoarele:
- facilitatile pentru salariatii din constructii se vor aplica conform unei procedurii ce urmeaza a fi aprobata prin ordin al ministrului finantelor, in termen de 30 de zile de la publicarea acestei legi, metodologia de calcul aprobata prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza nu se mai aplica iar Declaratia 112 reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.
- introducerea unor facilitati similare celor pentru constructii, pentru pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor la angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1.cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2.cod CAEN 10: Industria alimentara;
- pana la sfarsitul anului 2022, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora. In perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna. Aceste prevederi se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege.
- legea a intrat in vigoare la data de 20 mai 2022 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022.
4. Legea nr. 139/2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea
Publicat in: M.Of. nr. 490 din 17.05.2022
Ce prevede: Prin aceasta lege se stabilesc aduc unele modificari privind utilizarea facturii electronice si se introduce obligatia de a emite facturi electronice si a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura pentru operatorii economici stabiliti in Romania, in relatia B2G, incepand cu data de 1 iulie 2022.
Facturile electronice vor fi insotite de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finantelor atesta primirea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Operatorii economici inregistrati in Registrul RO e-Factura care nu dispun de o aplicatie de conversie pot utiliza aplicatia informatica pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare, la momentul operationalizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.
In termen de 30 de zile de la data adoptarii Deciziei de autorizare a Romaniei sa aplice o masura speciala de derogare de la articolele 178, 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile ulterioare, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se stabilesc categoriile de operatori economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care au obligatia de a emite facturi electronice in relatia B2B si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si data de la care intervine aceasta obligatie.
5. O.U.G. nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
Publicat in: M.Of. nr. 494 din 18.05.2022
Ce prevede: Prin aceasta lege se introduce:
- O facilitate in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, constand in introducerea unui venit neimpozabil si neinclus in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii:
a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
b) nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei, in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv.
Suma de 200 de lei nu se ia in calcul pentru aplicarea deducerilor personale.
Facilitatea se aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut/stabilit la nivelul de 2.750 de lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv.
Suma de 200 de lei se diminueaza in functie de:
a) perioada din luna pentru care s-a acordat majorarea salariala;
b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului de 2.750 de lei;
c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) data de la care inceteaza contractul individual de munca.
Aceste prevederi nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
- O obligatie de raportare in sarcina furnizorilor de servicii postale de trimitere contra ramburs.
Furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectarii inviolabilitatii secretului corespondentei, sa furnizeze lunar organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.
Informatiile referitoare la trimiterile postale se refera la:
a) numarul de inregistrare si data trimiterii postale;
b) datele de identificare a expeditorului;
c) numele si prenumele in cazul persoanelor fizice si denumirea in cazul persoanelor juridice destinatare;
d) adresele de expeditie, respectiv livrare;
e) contravaloarea bunului livrat.
Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculata de la data primirii de catre organul fiscal central, urmand ca datele sa fie sterse automat dupa implinirea acestui termen. Furnizorul de servicii postale informeaza persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora catre organul fiscal central.
Persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate beneficiaza de toate drepturile prevazute de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor)."
Furnizarea informatiilor se face prin completarea unei declaratii pe propria raspundere de catre contribuabili/platitori ori, dupa caz, de catre furnizorii de servicii postale de trimitere contra ramburs.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre tva
09Mai2025
Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
de
Vera Constantin
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pentru toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita ...
09Mai2025
Impozitul pe cladiri
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
O regie autonoma are inregistrata in contul 231 "Imobilizari corporale in curs" o investitie in valoare totala de 300 milioane lei, reprezentand o constructie aflata in curs de executie, care include lucrari de constructii si montaj, echipamente (dotari) si dobanda capitalizata. In urma finalizarii lucrarilor, s-a realizat receptia constructiei propriu-zise (lucrarile de C+M), in ...
08Mai2025
Regimul special UE - One Stop Shop (OSS)
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
Suntem o societate tur-operatoare, CAEN 7912 si incheiem un contract de vanzare pachete turistice catre o societate cu sediul in Lituania, care este o platforma online platitoare de TVA cu cod fiscal de Lituania, ce vinde catre turisti persoane fizice din Romania pachete turistice atat in UE, cat si in afara UE. Pentru operatiunile desfasurate in UE, noi, ca vanzator, avem obligatia ...
09Mai2025
Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de ...
08Mai2025
Diferente semnificative RO e-TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
De cand a aparut E-TVA, firma noastra primeste Notificare de confIrmare, cu diferente semnificative, motivul fiind ca societatea noastra emite facturi catre persoane fizice, incasate prin casa de marcat, astfel ca suma se dubleaza in Z-ul casei de marcat. Am crezut ca incepand cu 01 ianuarie 2025, de cand se transmit in SPV, si aceste facturi catre persoane fizice, diferentele o sa dispara. ...
08Mai2025
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
O societate comerciala, cu sediul in Romania, producatoare de mobilier, are comenzi de livrare in UE, firma nu este platitoare de TVA, dar clientul care doreste mobilierul este platitor de TVA.
Intrebare:
Societatea din Romania este obligata sa devina platitor de TVA, sau poate sa livreze marfuri in UE, pana la nivelul plafonului de 10000 eur? Care este procedura legala care trebuie ...
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right