Modificari fiscale - saptamana 28 iunie - 03 iulie 2021

06 Iul 2021
1. O.U.G. nr. 59/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Ce prevede: Prin aceasta ordonanta de urgenta sunt transpuse in legislatia nationala prevederile art. 2 si 3 din Directiva (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE.
Principalele modificari in materie de TVA vizeaza:
- extinderea regimului special pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate de persoane impozabile nestabilite in UE catre persoane neimpozabile din UE si pentru alte prestari de servicii (regimul non-UE);
- introducerea regimului special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum (regimul UE);
- introducerea unui regim special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro, cu exceptia bunurilor accizabile si a unui mecanism special pentru declararea si plata TVA la import aplicabil atunci cand nu se utilizeaza regimul de import.
- eliminarea scutirii de TVA pentru importurile de bunuri a caror valoare nu depaseste 10 euro.
- adaptarea continutului declaratiei de TVA utilizate in regimurile UE si non-UE si modificarea termenului de depunere a acesteia si si de plata a TVA in cadrul regimului UE si regimului non-UE (sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic).
Pe langa aceste schimbarile in materie de TVA, prin aceasta ordonanta de urgenta se stabileste un nou termen de declarare si plata a impozitului specific aferent semestrului I al anului 2021 - pana la data de 25 decembrie 2021 inclusiv.
2. O.M.F.P. nr. 741/2021 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor
Publicat in: M.Of. nr. 650 din 29.06.2021
Ce prevede: Ordinul aduce modificari si completari urmatoarelor acte normative:
- Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana, aprobate prin O.M.F.P. nr. 101/2016. ANAF va publica pe site-ul propriu lista magazinelor din reteaua de vanzare cu amanuntul, autorizate atat pentru vanzarea de bunuri pentru care se acorda dreptul de restituire a taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana, cat si pentru restituirea taxei pe valoarea adaugata aferente acestor vanzari.
- O.M.F.P. nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 293 alin. (1) lit. d) si art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri in regim de scutire. – eliminarea scutirii de TVA pentru importurile de bunuri a caror valoare nu depaseste 10 euro si clarificari privind celelate scutiri .
3. O.A.N.A.F. nr. 922/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice privind realizarea supravegherii si controlului vamal ulterior
Publicat in: M.Of. nr. 656 din 02.07.2021
Ce prevede: Ordinul aproba Normele metodologice privind realizarea supravegherii si controlului vamal ulterior si abroga normele aprobate prin O.A.N.A.F. nr. 7521/2006.
Noile norme se aplica pentru actiunile de control incepute dupa intrarea in vigoare a acestui ordin. Cele incepute inainte de intrarea in vigoare a acestuia se finalizeaza in conformitate cu prevederile ordinului in baza caruia au fost initiate.
4. O.A.N.A.F. nr. 1019/2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea si utilizarea mecanismului special pentru declararea si plata TVA la import, modelul si continutul declaratiei speciale de TVA
Publicat in: M.Of. nr. 656 din 02.07.2021
Ce prevede: Ordinul aproba normele care stabilesc procedura de autorizare si de utilizare a mecanismului special pentru declararea si plata TVA la import prevazut la art. 3153 din Codul fiscal, introdus prin OUG 59/2021. Prin aceste norme se stabileste:
- Autotitatea care emite autorizatia pentru utilizarea mecanismului special pentru declararea si plata TVA la import;
- Conditiile necesare pentru obtinerea autorizatiei;
- Modelul cererii pentru obtinerea autorizatiei, al autorizatiei si al DECLARATIE SPECIALE DE TVA pentru declararea si plata TVA la import in cadrul mecanismului special;
- Cuantumul garantiei;
- Obligatiile titularului autorizatiei;
- Cazuri de revocare a autorizatiei.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre tva
Inspectii fiscale in constructii: ANAF verifica deducerile si sponsorizarile. Doua cazuri care dau de gandit
de
Profeanu Laura
02 Mai 2025
In contextul intensificarii inspectiilor fiscale din partea ANAF, doua cazuri recente atrag atentia asupra unor greseli frecvente care pot conduce la impuneri suplimentare de TVA si impozit pe profit.
Cazul 1: Lucrari de constructii cladiri – TVA dedusa fara legatura cu operatiuni taxabile
O societate cu activitate principala in constructia de cladiri a fost inspectata pentru ...
02Mai2025
Obligatii PF pentru imobile inchiriate prin AIRBNB si BOOKING
de
Florentina Buzea
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
Detin in calitate de persoana fizica 4 imobile (apartamente) pe care le inchiriez in regim booking/airbnb (pe perioade scurte - max 30 de zile). Apartamentele sunt locate: 2 in Buc, 1 Constanta si 1 Iasi.
1). Dpdv impozit pe venit anual optiunea ar fi de platit la Norma de venit. Avand in vedere locatiile diferite, practic voi fi in situatia de cumula 4 norme de venit (cate 1 pentru fiecare ...
01Mai2025
Gazda profesionista Booking
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica este proprietara unui apartament in Romania pe care il inchiriaza pe perioada scurta prin intermediul platformei Booking. Pentru serviciile Booking primeste lunar o factura fara tva cu taxare inversa desi este persoana fizica. Ce ar trebui sa faca persoana fizica in acest caz, e obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA? Are si alte obligatii fata de stat? Multumesc.
01Mai2025
Evidentiere creante incerte
de
Vera Constantin
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
Soldul clientului 4111KOLOSALE s a trecut la clienti incerti cont 418 in luna 05.2018, nu s-a constituit provizion, in anul 2018 societatea a fost platitoare de impozit pe venit, de la 01.01.2025 a devenit platitoare de impozit pe profit.
Am primit aceste informatii despre dosarul debitorului KOLOSALE.
Cand se intocmeste factura de stornare a facturilor si cum se inregistreza pentru a ...
30Apr2025
Client in faliment, scadere din evidenta creanta, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
O societate are un credit fata de un client de mai multi ani; s-a descoperit ca clientul a fost declarat falimentar in 2021, dar falimentul nu este inca incheiat. Este deductibila pierderea din credit daca este inregistrata in 2024? Cum recuperam TVA-ul?
CJUE limiteaza anularea codului de TVA din oficiu: ce inseamna decizia in cauza „Cityland” pentru contribuabilii din Romania?
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a pronuntat recent o hotarare de referinta (C-164/24, Cityland EOOD), care pune sub semnul intrebarii o practica administrativa frecventa in mai multe state membre, inclusiv in Romania: anularea din oficiu a codului de TVA pentru incalcari considerate „formale”, fara o analiza de fond a situatiei contribuabilului.
Hotararea CJUE ...
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right