Proiect de lege de modificare a Codului de procedura fiscala: implementarea unei competente alternative in materia executarii fiscale

21 Feb 2024
In prezent, ANAF detine competenta exclusiva in executarea silita a creantelor bugetare, indiferent de originea acestora.
Proiectul de lege introdus recent la Senat (20.02.2024) propune o schimbare semnificativa in modul in care datoriile fiscale vor fi executate silit in Romania, oferind o alternativa la sistemul actual dominat de executorii fiscali. Aceasta initiativa legislativa vizeaza implicarea executorilor judecatoresti in procesul de executare silita pentru datorii fiscale, cu scopul de a degreva activitatea executorilor fiscali si de a imbunatati colectarea veniturilor la bugetul de stat.
Astfel, pe langa executorul fiscal, ar deveni competent si executorul judecatoresc, profesionist specializat in executarea silita, reglementat prin Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti.
In esenta, proiectul de lege propune completarea Art. 220 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala - Organele de executare silita, in sensul introducerii posibilitatii ca autoritatile sau institutiile publice, care nu dispun de executori fiscali organizati in compartimente de specialitate, sa solicite executorilor judecatoresti sa efectueze procedura de executare silita conform Codului de procedura civila. Acest demers va permite o adresare directa catre Camera Executorilor Judecatoresti pentru desemnarea aleatorie a unui executor judecatoresc, care sa initieze procedura de executare.
”In acest scop, autoritatea sau institutia publica se va adresa cu o cerere de executare intocmita in conditiile art. 664 C. proc. civ. Camerei Executorilor Judecatoresti in circumscriptia caruia debitorului isi are domiciliul sau sediul in vederea desemnarii aleatorii in termen de 5 zile de la primirea cererii a unui executor judecatoresc care sa deschida procedura de executare.”
Onorarii
Executorul judecatoresc desemnat va aplica onorariile minimale, iar debitorul va fi responsabil pentru acoperirea cheltuielilor de executare, inclusiv in cazul in care achita datoria voluntar, inainte de finalizarea procesului de executare. Aceasta abordare este menita sa asigure eficienta si rapiditatea recuperarii creantelor bugetare, contribuind la o mai buna colectare a veniturilor statului.
”Executorul desemnat va aplica onorariile minimale prevazute de Ordinul Ministrului Justitiei. in aceste situatii, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar. Incheierea de stabilire a cheltuielilor de executare emisa de executorul judecatoresc este titlu executoriu, dispozitiile privind stabilirea onorariilor executorilor judecatoresti din Legea nr. 188/2000, fiind aplicabile in mod corespunzator. Prin exceptie de la art. 670 C. proc. civ., cheltuielile nu vor fi avansate de catre creditor.”
Competenta teritoriala
In prezent, conform art. 220 alin. 16) din Codul de procedura fiscala, cand se constata ca domiciliul fiscal al debitorului se afla in raza teritoriala a altui organ de executare silita, titlul executoriu impreuna cu dosarul executarii se transmit acestuia, instiintandu-se organul de la care s-a primit titlul executoriu.
Proiectul de lege prevede ca art. 220 alin. (16) se va modifica si va avea urmatorul cuprins:
(16) Cand se constata ca domiciliul sau sediul fiscal al debitorului se afla in raza teritoriala a altui organ de executare silita, titlul executoriu impreuna cu dosarul executarii se transmit acestuia, sau unui executor judecatoresc competent teritorial, instiintandu-se, daca este cazul, organul de la care s-a primit titlul executoriu
Beneficii estimate:
- imbunatatirea recuperarii creantelor bugetare si, implicit, o crestere a veniturilor la bugetul de stat consolidate;
- propunerea ca onorariul executorului sa fie suportat exclusiv de debitor, va stimula executorii sa finalizeze procedurile de executare silita;
- reducerea sarcinii de munca a executorilor fiscali si posibilitatea de a alege intre executori fiscali si judecatoresti;
- cresterea eficientei in colectarea creantelor bugetare, in special pentru UAT-urile mici care nu dispun de personal specializat pentru executarea silita. In acest sens, in expunerea de motive, se mentioneaza:
”Este cunoscut faptul ca exista UAT-uri mici care nu isi permit o structura de personal care sa includa si un Serviciu de executare silita sau functionari specializati pentru o asemenea activitate. Competenta alternativa propusa in materia recuperarii creantelor bugetare le ofera UAT-urilor sa-si evalueze capacitatea functionala, resursele umane avute la dispozitie, costurile necesare si sa aprecieze necesitatea de a se apela la serviciile executorilor judecatoresti”.
Proiectul a fost consultat cu Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, Asociatia Comunelor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania, subliniind un proces amplu de dialog cu cei implicati.
Procedura de desemnare aleatorie a executorului insarcinat de Presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti, in circumscriptia caruia debitorului isi are domiciliul, va fi adoptata in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a modificarilor propuse, prin Hotarare a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti.
Aceasta initiativa reprezinta un pas important in reformarea si modernizarea procesului de executare silita pentru datorii fiscale in Romania, cu scopul imbunatatirii eficientei administrative si a colectarii veniturilor bugetare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre codul de procedura fiscala
CCR declara neconstitutionale doua conditii privind raspunderea solidara a persoanelor juridice
de
Profeanu Laura
19 Mar 2025
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a pronuntat, prin Decizia nr. 49/2025, o hotarare cu impact asupra Codului de procedura fiscala. Doua dintre conditiile care permiteau atragerea raspunderii solidare a unei persoane juridice pentru obligatiile unui debitor insolvabil sau insolvent, au fost declarate neconstitutionale.
Decizia, publicata in Monitorul Oficial nr. 237 din 18 martie ...
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati - Explicatii si implicatii fiscale
de
Profeanu Laura
24 Feb 2025
Articolul 92 din Codul de procedura fiscala reglementeaza procedura de declarare in inactivitate a contribuabililor/platitorilor, precum si conditiile de reactivare, cu implicatii importante asupra drepturilor si obligatiilor fiscale ale persoanelor juridice si entitatilor fara personalitate juridica.
1. Situatiile in care contribuabilul/platitorul este declarat inactiv
Potrivit art. ...
CCR declara neconstitutionale anumite prevederi privind raspunderea solidara a persoanelor juridice din Codul de procedura fiscala
de
Profeanu Laura
20 Feb 2025
Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat, prin decizia pronuntata la data de 18 februarie 2025, neconstitutionale anumite dispozitii din Codul de procedura fiscala referitoare la raspunderea solidara a persoanelor juridice. Este vorba despre solutia legislativa cuprinsa la art. 25 alin. (3) lit. b) si c) din Cod, pe motiv ca aceasta nu contine criterii clare si previzibile pentru ...
17Feb2025
Dobanzi si penalitati de intarziere
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
In situatia in care se face o declaratie rectificativa din care rezulta o suma de plata in plus la impozit pe profit, in cat timp de la depunerea declaratiei rectificative trebuie achitata diferenta de plata si ce dobanzi si penalitati se datoreaza in acest sens? Se poate beneficia de vreo reducere de dobanzi si penalitati daca achita in termen diferenta de impozit?
Evaluarea riscului fiscal: Cum stabilim clasa si subclasa de risc conform Codului de procedura fiscala
de
Profeanu Laura
27 Mai 2024
Clasificarea contribuabililor in functie de riscul fiscal asociat activitatii lor, permite ANAF sa-si aloce resursele intr-un mod eficient si sa previna evaziunea fiscala. In acest context, Codul de procedura fiscala, prin art. 7, alin. (7) stabileste criteriile generale pe baza carora se determina clasa si subclasa de risc fiscal, ajutand astfel la crearea unui cadru fiscal transparent si ...
26Apr2024
Depuneri declaratii dupa radierea inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: Daca la data radierii unei societati nu erau disponibile anumite formulare de declaratii fiscale si informative, se mai pot depune acestea dupa data radierii?
Vezi toate studiile de caz despre codul de procedura fiscala keyboard_double_arrow_right