Regimul fiscal al cheltuielilor de cazare pe durata deplasarii salariatilor

23 Nov 2019
Conform Codului muncii atat salariatul delegat, cat si cel detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Cheltuielile de cazare efectuate de salariati pe durata deplasarilor, justificate cu documente, nu intra in baza de calcul a impozitului pe salarii, nici a contributiilor sociale si sunt cheltuieli deductibile pentru angajator.
Astfel, conform art. 76 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
Din aceasta prevedere legala rezulta ca orice alta suma ce depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta venit impozabil, cu exceptia sumelor acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. Asadar, cheltuielile de cazare nu sunt raportate la nivelul celor prevazute pentru institutiile publice. Insa, pentru ca o cheltuiala sa fie considerata ca a fost efectuata pentru cazare este necesar document justificativ. In lipsa documentului justificativ, organele fiscale pot reconsidera sumele astfel acordate drept venituri impozabile. Astfel, in lipsa unui document justificativ din care sa rezulte cazarea pe durata deplasarii, sumele acordate nu reprezinta cheltuieli de cazare si nu sunt exceptate din baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii. Acestea se cumuleaza cu indemnizatiile de deplasare si alte sume primite pe perioada delegarii si sunt impozabile (impozit pe salarii si contributii obligatorii) peste plafonul stabilit la art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal (2,5 x nivel institutii publice) .
Din punctul de vedere a TVA, deplasarile fiind efectuate in folosul activitatii economice a angajatorului, acesta isi poate exercita dreptul de deducere a TVA daca activitatile sunt efectuate in folosul unor operatiuni care dau drept de deducere a TVA conform art. 297 din Codul fiscal si daca detine o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal. Facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare in interesul serviciului pentru transport sau cazarea in hoteluri, ori in alte unitati similare, permit deducerea taxei pe valoarea adaugata de catre persoana impozabila daca sunt insotite de decontul de deplasare. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul personalului pus la dispozitie de o alta persoana impozabila sau pentru administratorii unei societati comerciale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
09Iul2025
Regim fiscal tichete de vacanta
de
Vera Constantin
valabil la 09 Iul 2025
Intrebare:
Societatea a achizitionat carduri de tichete de vacanta, pe care le incarca de 2 ori pe an pentru angajati in limita a 400 de euro. Va rog sa imi spuneti ce taxe se retin si care sunt inregistrarile contabile. Multumesc.
27Iun2025
Delegare salariati in Germania
de
Vera Constantin
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
SRL doreste sa deleaga o parte din salaratii in Germania in domeniul constructii. Cat timp se poate delega o persoana pe / an si cu ce salar? Poate sa fie pe perioada delegarii cu salariul minim din romania + diurna, 80 euro/ zi? Sau trebuie sa fie salariul minim din Germania, si cand revine in Romania se poate sa fie cu salar minim din Romania?
Este bine gandit? Va rog sa confirmati. ...
17Iun2025
Societati legate. Microintreprindere
de
Vera Constantin
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
Referitor la conditia firmelor legate si aplicarea impozitului pe venit micro. Persoana fizica DAN detine parti sociale la 31.12.2025 de peste 25% la 3 societati, toate platitoare de impozit pe profit dintre care doar una a avut activitate in 2024 si o cifra de afaceri de 6.100.000 lei (1.227.000 euro).In mai 2025 mai infiinteaza inca o firma, platitoare de impozit pe venit micro, ROSU SRL, in ...
15Iun2025
Constituire provizion creante neincasate, cesiune creante
de
Elena Ionescu
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
In cazul in care pentru o creanta (contract de imprumut in suma de 10.000.000 lei) neincasata in termen si mai veche de 270 zile (creanta din anul 2021), fac provizion, acesta este deductibil fiscal 30% daca nu este garantat si nici nu este la o persoana afiliata? Ce se intampla daca cesionez creanta respectiva la o valoare de 10% din suma? Prin anularea provizionului aferent creantei, se ...
15Iun2025
Achizitie de matrita din Polonia fara livrare in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit, am achizitionat de la un furnizor din Polonia, inregistrat in scopuri de TVA, o matrita cu ajutorul careia acesta confectioneaza piesele folosite in procesul de productie al societatii noastre. Matrita este facturata impreuna cu bunurile comandate (I comandat), ca si livrare intracomunitara de bunuri (fara tva).
Care este regimul fiscal si ...
03Iun2025
Discount-uri sau pachete promotionale acordate exclusive salariatilor
de
Gina Popescu
valabil la 03 Iun 2025
Intrebare:
Societatea ia in considerare sa ofere o serie de beneficii angajatilor, precum un discount exclusiv pentru produsele achizitionate din magazinele noastre, sau un pachet ocazional cu produse comercializate de noi. Care este regimul fiscal aplicabil acestor tipuri de beneficii?
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right