Regimul fiscal si modalitatea de declarare a remuneratiei acordata in cadrul programului de internship

01 Iul 2019
Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente. Programul de intership poate fi organizat de catre orice persoana juridica in baza unui contract de internship.
Internshipul este reglementat de Legea nr. 176/2018. Aceasta lege reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship in scopul:
- dezvoltarii abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
-
- cunoasterii de catre interni a specificului activitatii organizatiei-gazda in cadrul caruia isi desfasoara activitatea, precum si a exigentelor acesteia;
- dobandirii de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
- facilitarii tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.
Persoana care presteaza o activitate specifica, precizata in fisa de internship, in cadrul unei organizatii-gazda, in baza unui contract de internship este denumita ”intern”.
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.
Indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, indemnizatia de internship reprezinta un venit asimilat salariului urmand regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor.
Indemnizatia se declara in Formularul nr.112 pe tip asigurat 10 ”persoane fizice care presteaza o activitate specifica (contract de internship, potrivit Legii internschip nr.176/2018)”.
Cuantumul indemnizatiei pentru internship nu poate fi mai mic decat cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in Registrul de evidenta a contractelor de internship pe portalul https://www.internship.anofm.ro/. Accesul organizatiei-gazda la registrul electronic de evidenta se face pe baza de parola proprie, utilizata cu titlu gratuit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
27Iun2025
Delegare salariati in Germania
de
Vera Constantin
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
SRL doreste sa deleaga o parte din salaratii in Germania in domeniul constructii. Cat timp se poate delega o persoana pe / an si cu ce salar? Poate sa fie pe perioada delegarii cu salariul minim din romania + diurna, 80 euro/ zi? Sau trebuie sa fie salariul minim din Germania, si cand revine in Romania se poate sa fie cu salar minim din Romania?
Este bine gandit? Va rog sa confirmati. ...
17Iun2025
Societati legate. Microintreprindere
de
Vera Constantin
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
Referitor la conditia firmelor legate si aplicarea impozitului pe venit micro. Persoana fizica DAN detine parti sociale la 31.12.2025 de peste 25% la 3 societati, toate platitoare de impozit pe profit dintre care doar una a avut activitate in 2024 si o cifra de afaceri de 6.100.000 lei (1.227.000 euro).In mai 2025 mai infiinteaza inca o firma, platitoare de impozit pe venit micro, ROSU SRL, in ...
15Iun2025
Constituire provizion creante neincasate, cesiune creante
de
Elena Ionescu
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
In cazul in care pentru o creanta (contract de imprumut in suma de 10.000.000 lei) neincasata in termen si mai veche de 270 zile (creanta din anul 2021), fac provizion, acesta este deductibil fiscal 30% daca nu este garantat si nici nu este la o persoana afiliata? Ce se intampla daca cesionez creanta respectiva la o valoare de 10% din suma? Prin anularea provizionului aferent creantei, se ...
15Iun2025
Achizitie de matrita din Polonia fara livrare in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit, am achizitionat de la un furnizor din Polonia, inregistrat in scopuri de TVA, o matrita cu ajutorul careia acesta confectioneaza piesele folosite in procesul de productie al societatii noastre. Matrita este facturata impreuna cu bunurile comandate (I comandat), ca si livrare intracomunitara de bunuri (fara tva).
Care este regimul fiscal si ...
03Iun2025
Discount-uri sau pachete promotionale acordate exclusive salariatilor
de
Gina Popescu
valabil la 03 Iun 2025
Intrebare:
Societatea ia in considerare sa ofere o serie de beneficii angajatilor, precum un discount exclusiv pentru produsele achizitionate din magazinele noastre, sau un pachet ocazional cu produse comercializate de noi. Care este regimul fiscal aplicabil acestor tipuri de beneficii?
Noi actualizari privind listele tarilor riscante din perspectiva spalarii banilor si a necooperarii fiscale
de
Profeanu Laura
28 Feb 2025
Firmele romanesti trebuie sa fie atente la schimbarile legislative privind obligatiile fiscale si de raportare. La fiecare actualizare a listelor internationale privind jurisdictiile considerate riscante, firmele din Romania trebuie sa se conformeze noilor cerinte.
Doua astfel de liste importante, sunt:
Lista tarilor riscante din punct de vedere al spalarii banilor, elaborata de ...
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right