Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial au fost modificate si completate prin Ordinul 2649/2023
10 Oct 2023
Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3103/2017 au fost modificate si completate prin Ordinul nr. 2649/2023 (in vigoare de la 06 octombrie 2023) dupa cum urmeaza:
1. La punctul 46, dupa alin. 6) se introduc doua noi alineate, alineatele (7) si (8), cu urmatorul cuprins:
"(7) In intelesul alin. (6), un activ este in mod normal pregatit pentru utilizarea sa prestabilita atunci cand constructia fizica a activului este terminata, chiar daca unele lucrari administrative de rutina pot continua inca. Daca mai sunt de realizat doar modificari minore, cum ar fi decorarea interioara a unei cladiri conform specificatiilor cumparatorului sau utilizatorului, atunci se considera ca a fost incheiata cea mai mare parte a activitatilor.
(8) Entitatile care au inclus in valoarea activelor cu ciclu lung de fabricatie costuri ale indatorarii prezinta informatii corespunzatoare in notele explicative la situatiile financiare."
2. Dupa punctul 46 se introduc doua noi puncte, punctele 461 si 462, cu urmatorul cuprins:
" 461. -
a) suporta cheltuielile pentru activul respectiv;
b) suporta costurile indatorarii; si
c) intreprinde activitatile necesare pentru pregatirea activului in vederea utilizarii sale prestabilite.
(2) In intelesul prezentelor reglementari, o entitate suporta cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricatie doar atunci cand acele cheltuieli au generat plati in numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtatoare de dobanda.
(3) Activitatile necesare pregatirii activului pentru utilizarea sa prestabilita nu cuprind numai construirea fizica a activului. Ele includ lucrarile tehnice si administrative anterioare inceperii constructiei fizice, cum ar fi activitatile asociate cu obtinerea avizelor anterioare inceperii constructiei fizice. Totusi, asemenea activitati exclud detinerea unui activ atunci cand nu are loc nicio activitate care sa modifice starea activului. De exemplu, costurile indatorarii suportate in cursul amenajarii terenului sunt capitalizate in perioada in care se desfasoara activitatile legate de amenajare. In schimb, costurile indatorarii suportate in perioada in care un teren dobandit in scopul construirii de cladiri este detinut fara a fi supus unor activitati asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.
462. -
(1) O entitate trebuie sa intrerupa capitalizarea costurilor indatorarii pe parcursul perioadelor prelungite in care aceasta nu lucreaza efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricatie.
(2) O entitate poate suporta costuri ale indatorarii in timpul unei perioade prelungite in care ea intrerupe activitatile necesare pregatirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilita. Capitalizarea costurilor indatorarii nu se intrerupe pe parcursul perioadei in care entitatea executa lucrari tehnice si administrative semnificative sau atunci cand o amanare temporara este o parte necesara a procesului de pregatire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilita."
3. Punctul 47 se abroga.
4. La punctul 169 alineatul (2), lit. f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor, in baza documentelor justificative care atesta efectuarea lor in legatura cu activul in cauza;".
5. In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de management" si 618 "Cheltuieli de consultanta".
6. La capitolul 10 "Functiunea conturilor", preambulul functiunii contului 105 "Rezerve din reevaluare" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezervelor din reevaluarea imobilizarilor corporale, distinct pentru activitatile fara scop patrimonial si pentru activitatile economice."
7. La capitolul 10 "Functiunea conturilor" se introduce functiunea urmatoarelor conturi:
"Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuala care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca activ.
In debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala» se inregistreaza:
- sumele reprezentand cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuala (401, 408).
Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de management.
In debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se inregistreaza:
- sumele reprezentand cheltuielile de management (401, 408).
Contul 618 «Cheltuieli de consultanta»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de consultanta, aferente perioadei curente.
In debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanta» se inregistreaza:
- sumele reprezentand cheltuielile de consultanta (401, 408)."
Modificarile se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2023.
Prin exceptie, prevederile referitoare la intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2023, daca efectul modificarii politicii contabile se poate stabili pana la data la care respectivele situatii financiare anuale sunt aprobate. In caz contrar, prevederile respective se aplica costurilor indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2024.
Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica modificarile incepand cu primele situatii financiare anuale incheiate la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2024.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right