Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Sunt de acord cu politica de cookie
Buna ziua! Sunt Maria, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti Tutoriale
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 23 Iunie 2025

TVA la cafea si ceai in HoReCa: instantele demonteaza interpretarea ANAF

23 Iun 2025

Dupa aproape doi ani de incertitudini, controverse si presiuni asupra contribuabililor din sectorul HoReCa, instantele din Brasov au clarificat o problema fiscala majora: aplicarea cotei de 19% TVA pentru bauturile pe baza de cafea si ceai servite in restaurante, cafenele sau automate. Intr-o speta reprezentativa, autoritatile fiscale au pierdut definitiv in fata contribuabilului, iar decizia deschide calea pentru restabilirea unui echilibru intre autoritate si interpretarea rezonabila a legii de catre operatorii economici.

De unde a pornit totul?

Modificarile aduse de O.G. nr. 16/2022, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023, au schimbat semnificativ regimul TVA pentru mai multe categorii de produse si servicii. Una dintre modificarile-cheie a fost cresterea cotei de TVA de la 9% la 19% pentru bauturile cu adaos de zahar. Desi intentia legiuitorului viza bauturile carbogazoase si alte produse similare, formularea ambigua a textului legal a ridicat intrebari serioase privind incadrarea bauturilor pe baza de cafea, ceai sau cacao, mai ales cand acestea sunt servite calde si preparate la comanda.

Completeaza formularul si TESTEAZA GRATUIT - Legislatie + Consultanta de la experti
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.
In absenta unei clarificari imediate din partea autoritatilor, contribuabilii au continuat sa aplice cota de TVA redusa de 9%, asa cum facusera anterior si cum era rezonabil sa creada, in conditiile in care regimul de taxare nu fusese explicit modificat pentru produsele respective.

Pozitia ANAF si valul de controale

Situatia s-a schimbat radical la inceputul anului 2023, cand ANAF a inceput sa emita decizii de impunere pentru operatorii HoReCa, considerand ca bauturile calde pe baza de cafea sau ceai, indiferent daca sunt indulcite sau nu, trebuie taxate cu 19%. Aceasta interpretare a fost formalizata intr-un punct de vedere emis in vara aceluiasi an, fara insa a avea forta normativa. In baza acestei interpretari, inspectorii fiscali au recalculat diferentele de TVA pentru perioade anterioare, considerand ca aplicarea cotei reduse fusese gresita si impunand plata retroactiva a diferentelor, insotite de dobanzi si penalitati.

Pentru multe afaceri mici si mijlocii din domeniu, aceste impuneri au reprezentat o lovitura severa. Diferenta de 10 puncte procentuale din pretul fiecarei bauturi vandute echivala, in multe cazuri, cu intreaga marja de profit. Fara avertisment prealabil, contribuabilii s-au trezit cu sume de plata de ordinul milioanelor de lei, afectand grav stabilitatea financiara a afacerilor si generand un val de contestatii si actiuni in instanta.

Hotararea instantelor: TVA de 9% a fost corect

Intr-unul dintre cele mai relevante dosare, solutionat initial de Tribunalul Brasov in noiembrie 2024 si confirmat definitiv de Curtea de Apel Brasov in iunie 2025, instanta a constatat ca interpretarea ANAF a fost eronata. Judecatorii au concluzionat ca autoritatea fiscala a aplicat eronat, retroactiv, o modificare legislativa care nu era clara la momentul respectiv si care nici nu putea fi anticipata de contribuabil.

Instanta a subliniat ca o astfel de practica fiscala contravine principiilor fundamentale de drept fiscal, in special principiului securitatii juridice, potrivit caruia contribuabilul trebuie sa poata cunoaste cu claritate normele aplicabile si sa-si poata conforma comportamentul fiscal in consecinta.

Mai mult decat atat, instanta a dispus anularea in totalitate a deciziilor ANAF si restituirea sumelor incasate, inclusiv a dobanzilor aferente. Decizia are caracter definitiv si poate fi utilizata ca temei in alte cauze similare, in care contribuabilii contesta aplicarea retroactiva a unei cote mai mari de TVA.

Ce urmeaza pentru contribuabili?

Desi hotararea se refera la un caz punctual, ea are un impact mai larg asupra tuturor contribuabililor care se confrunta cu situatii similare. In lipsa unei clarificari legislative sau administrative cu caracter general, aceasta decizie ofera o baza solida pentru sustinerea in instanta a aplicarii cotei de 9% pentru bauturile pe baza de cafea si ceai, in masura in care ele nu se incadreaza explicit in categoria bauturilor cu zahar adaugat.

Totodata, contribuabilii care au achitat sumele impuse de ANAF in baza interpretarii controversate, pot initia demersuri pentru recuperarea acestora, pe cale administrativa sau judiciara, in functie de stadiul in care se afla dosarul lor.

Lectii pentru viitor

Speta evidentiaza inca o data vulnerabilitatea contribuabilului in fata unor interpretari fiscale incerte, fara o comunicare clara si oficiala. Intr-un stat de drept, autoritatile fiscale, pe langa obligatia de a colecta taxe, trebuie sa ofere predictibilitate si indrumare contribuabililor, mai ales atunci cand legislatia este neclara.

Cazul „TVA la cafea si ceai” nu este doar o disputa tehnica, ci o problema de fond legata de modul in care functioneaza dialogul intre stat si contribuabil. Iar decizia definitiva a instantei transmite un mesaj clar: interpretarile administrative nu pot produce efecte retroactive si nu pot incalca dreptul contribuabilului de a beneficia de stabilitate si incredere in lege.

 

Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Studii de caz si articole despre horeca

Noi reglementari europene pentru reducerea ambalajelor de unica folosinta in HoReCa

de Profeanu Laura 31 Ian 2025
Un nou regulament european aduce schimbari majore pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), stabilind noi reguli pentru utilizarea ambalajelor de unica folosinta. Regulamentul (UE) 2025/40 privind ambalajele si deseurile de ambalaje, adoptat pe 19 decembrie 2024, introduce masuri menite sa reduca impactul asupra mediului prin promovarea reutilizarii ...
29Ian2025

Administrare restaurant

de Profeanu Laura valabil la 29 Ian 2025
Intrebare: Compania noastra (domeniu Horeca hoteluri si restaurante) doreste sa ia in chirie un restaurant sa il administreze, de la alta persoana juridica. Care e varianta cea mai corecta la astfel de tranzactii? Sa il consideram un punct de lucru cu tot ce implica preluarea unui restaurant? Ce implica autorizarea acestui restaurant? Cum se impart raspunderile dpdv fiscal? O sa facem si un ...
08Ian2025

Metoda cantitativ valorica in domeniul Horeca

de Gina Popescu valabil la 08 Ian 2025
Intrebare: Societatea are ca activitate secundara in domeniul HORECA restaurant - bar - cazare si magazine de vanzare cu amanuntul. Care sunt metodele acceptate de evidentiere a gestiunii restaurant-bar si a magazinului de vanzare cu amanuntul? Este in regula daca gestiunea o tinem la pret de achizitie cantitativ valoric si nu de vanzare cu amanuntul? Preturile de vanzare sa fie trecute in lista de ...
08Ian2025

Cota de TVA cafea

de Profeanu Laura valabil la 08 Ian 2025
Intrebare: Ce cota de tva se aplica in cazul cafelei servita in restaurante sau cafenele, avand in vedere ca zaharul se serveste in plic separat si acesta se adauga ulterior de consumatori, dupa dorinta fiecaruia? Este considerata bautura cu zahar adaugat? In cazul vanzarii se aplica 19% sau 9%. Cum este corect? Dar cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip Horeca?
16Dec2024

Restaurant. Depasire cifra de afaceri 500.000 euro

de Vera Constantin valabil la 16 Dec 2024
Intrebare: Un restaurant depaseste CA de 500.000 euro la 30.11.2024. Devine platitor impozit profit cu trim IV, poate din 2025 sa redevina la impozit micro? Va rog respectuos sa imi dati si baza legala.
26Nov2024

Metoda determinarii costului stocurilor la activitatile de bar

de Alexandru Palaghia valabil la 26 Nov 2024
Intrebare: Stocul de marfa se poate tine in evidenta global valorica, la un bar sau e obligatoriu tinerea stocului de marfa cantitativ valoric?
Vezi toate studiile de caz despre horeca keyboard_double_arrow_right
x