Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 19 Octombrie 2018
  • Newsletter GRATUIT
  • Aboneaza-te GRATUIT la newsletter-ul PortalCodulFISCAL.ro.
     
    Aboneaza-te acum si primesti GRATUIT Raportul Special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii".
    Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Legea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019

Raspuns oferit de
PortalFiscalitate.ro

PortalFiscalitate.ro
contabil
Prin Legea nr. 200/2018 publicata in M.Of. nr. 647 din 25/07/2018 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare insa aplicarea prevederilor Legii nr. 217/2016, cu modificarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin legea 200/2018 s-au suspendat pana la data de 1 februarie 2019.

Incepand cu 01 februarie 2019 operatorii economici din sectorul agroalimentar pot sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare conform Legii 217/2016, astfel:

a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;

b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, conform legislatiei in vigoare;

c) masuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, catre operatorii receptori, care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu asumarea responsabilitatii privind indeplinirea prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor; produsele pot face obiectul transferului oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului;

d) masuri pentru eliminarea si utilizarea subproduselor de origine animala si a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animala), cu modificarile ulterioare, precum si ale Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de punere in aplicare a Directivei 97/978/CE a Consiliului in ceea ce priveste anumite probe si produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontiera in conformitate cu directiva mentionata, cu modificarile ulterioare, in conditiile prevazute de legislatia sanitar-veterinara in vigoare;

e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si legislatiei privind protectia mediului;

f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz conform legislatiei de mediu si legislatiei sanitar-veterinare in vigoare;

g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la lit. a)-f).

Se recomanda implementarea a cel putin doua actiuni de prevenire a risipei alimentare dintre cele enumerate la lit. a)-f) inainte de a dispune neutralizarea deseurilor generate.

Operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza legii 217/2016 beneficiaza de facilitati fiscale, asa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4, 5 si 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal cheltuielile privind:
  • alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
  • subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
  • produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


x