Consignatar persoana juridica romana, consignanti persoane impozabile din UE. Intrastat versus TVA
valabil la 27 Sep 2023
Intrebare: In data de 30.06.2020 am adresat pe "portalcontabilitate" intrebarea din documentul atasat si am primit raspunsul care se regaseste in documentul atasat. Situatia se refera la bunuri aprovizionate de la furnizori din UE pe baza contractului de consignatie. Problema pleaca de la declararea acestor bunuri in declaratia statisctica Intrastat. In Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pct. 24 alin 1, definitia ctr. de consignatie este: ,,24. (1) Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, prevazut la art. 281 alin. (2) din Codul fiscal, se considera ca faptul generator, respectiv livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. In sensul titlului VII din Codul fiscal, contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului, pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri. Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori.'' In Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat, contractul de consignatie este definit astfel: ''Stocurile in regim de consignatie se creeaza atunci cand un operator economic isi transfera propriile bunuri catre un alt stat membru pentru a crea un stoc asupra caruia detine controlul si din care face livrari catre clienti. De obicei, exista mai multi clienti potentiali pentru stocul in consignatie. Atunci cand un comerciant isi transfera propriile stocuri in alt stat membru pentru a crea un stoc pe care il controleaza, acesta este tratat ca o livrare de bunuri in interiorul Uniunii. Intrucat din punct de vedere fiscal, acest transfer de bunuri reprezinta o achizitie/livrare intracomunitara a bunurilor proprii in alt stat membru, comerciantul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru respectiv. Pentru Intrastat, bunurile vor fi raportate in luna calendaristica in care are loc miscarea bunurilor cu natura tranzactiei 3.2.'' Nu imi este foarte clar regimul fiscal al acestor stocuri. Furnizorii nostri sunt inregistrati in scopuri de tva in state membre UE, dar nu sunt inregistrati si in Romania. Produsele sunt trimise pe baza ctr. de consignatie cu note de livrare si ajung in depozitele/magazinele noastre. Aceste achizitii se declara in declaratia recapitulativa (D390) in luna in care acestea se vand clientilor, pe baza facturii primite de la furnizor. Intrebarea noastra este daca procedam corect avand in vedere mentiunile cuprinse in Manualul pentru Intrasat si redate mai sus. Va multumesc!
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria TVA Nerezidenti
02Mai2025
Site jocuri electronice. Aspecte TVA
de
Constanta Popa
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
Jocurile nu sunt jocuri de noroc, ci jocuri precum cele de pe PlayStation, asadar cum sa luam in considerare cele trei ipoteze? Multumesc
CM
30Apr2025
Serviciul de teleradiologie. TVA, impozit nerezidenti
de
Vera Constantin
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Societate inregistrata in scopuri de tva cod CAEN 8690 activitatea de baza de servicii de teleradiologie a incheiat un contract cu Swiss Elvetia pentru furnizarea de servicii de teleradiologie, cu plata in valuta. Se face mentiunea in contract ca serviciul nu este prestat pe teritoriul Romaniei, ci este realizat integral in Elvetia, urmand ca rezultatele sa fie transmise electronic (online), ...
25Apr2025
Site jocuri de noroc. Optiuni fiscale in Romania
de
Constanta Popa
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
O societate din San Marino detine un site pentru jocuri de noroc excemplu poker etc... Avand in vedere ca clientii sunt persoane fizice din Europa si de aceea se vor incasa abonamente lunare, intrebarea este daca este posibil sau potrivit:
- sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si sa face OSS;
- sa infiinteze o sucursala in Romania care va plati unei redevente la firma mama, si ...
14Apr2025
Prestari servicii catre clienti din Turcia
de
Gina Popescu
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societatea A, rezidenta in RO, presteaza servicii de sortare, numarare asupra unor bunuri corporale (componente auto) pe teritoriul RO catre o societate B persoana impozabila nestabilita in UE (rezidenta in Turcia). Societatea B nu comunica niciun cod valid de TVA din alt stat membru UE.
In baza art. 278 (6) Cod Fiscal societatea A considera operatiunea impozabila in RO si factureaza ...
03Apr2025
Operatiuni taxabile pentru care locul livrarii este in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Firma noastra vinde marfa catre o firma din Franta, neinregistrata in scopuri de TVA. Factura se emite in moneda Euro, cu TVA 19%, la curs BNR din ziua facturarii, iar marfa se trimite intr-un depozit din Romania, urmand ca beneficiarul din Franta sa se ocupe mai departe de transport. Intrebare: cum declaram aceasta livrare in decontul de TVA (300) si in declaratia 394? Multumesc.
19Mar2025
Achizitiile intracomunitare de bunuri
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
O societate rezidenta in Polonia cu cod valid de tva, livreaza echipamente de tratarea apelor uzate catre o societate beneficiara din Romania cu cod valabil de tva. In pretul total al echipamentelor include:
Pretul setului de echipamente, Costuri pentru supravegherea lucrarilor de instalare si punere in functiune (Supervizare la Instalare - max 10 zile lucratoare pe santier si Supervizare ...