Cresterea salariului minim se reflecta si in remuneratia zilierilor
04 Oct 2023
Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, a fost stabilit la de 3.300 lei lunar, in crestere fata de valoarea anterioara, respectiv 3.000 lei lunar:
H.G. nr. 1.447 din 08.12.2022 | H.G. nr. 900 din 28.09.2023 |
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. 1 din Legea nr. 53/2003, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora. | Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. 1 din Legea nr. 53/2003, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora. |
Pe masura ce salariul minim brut pe tara creste, si remuneratia zilierilor creste in mod corespunzator, garantand astfel o compensatie justa si pentru munca depusa de zilieri.
Conform art. 1 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 52/2011, zilierii sunt persoane fizice, cetateni romani sau straini, care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii.
Legea nr. 52/2011 (privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri) prevede, la articolul 12, ca pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie, al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti.
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti, nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.
Asadar, orice crestere a salariului minim brut pe tara, are un impact direct asupra bunastarii zilierilor.
Astfel, pentru o zi de lucru de 8 ore, incepand cu 01.10.2023, un zilier va trebui sa fie remunerat cu cel putin 159,68 lei (8 ore *19,960 lei/ora) fata de 145,16 (8 * 18,145 lei/ora).
Conform art. 4 din Legea 52/2011, durata activitatii ocazionale (activitatile care se desfasoara in mod intamplator, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent) este stabilita la minimum o zi, reprezentand 8 ore de munca, iar durata maxima pe care un zilier o poate lucra intr-o zi este de 12 ore.
Zilierul minor care are capacitatea de munca, va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana, doar in timpul zilei ( nu noaptea). Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice «Gheorghe Ionescu-Sisesti», al institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invatamant agricol si silvic; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Beneficiarul de lucrari (unitatile administrativ-teritoriale, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional) nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.
Obligatii fiscale si drepturi ale zilierilor si beneficiarilor:
1. Impozitul pe venit pentru zilieri:
· Remuneratia pe care o primeste un zilier pentru activitatea sa este impozabila.
· Obligatia de a calcula, plati si declara impozitul pe venit (10%) pentru veniturile zilierilor revine beneficiarului.
2. Contributia asiguratorie pentru munca:
· Beneficiarul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca pentru remuneratia platita zilierilor.
3. Contributia de asigurari sociale:
· Zilierii au calitatea de asigurat in sistemul public de pensii pentru veniturile realizate din activitatea lor.
· Beneficiarul este responsabil pentru calculul, plata si declararea contributiei de asigurari sociale (25%) catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
4. Asigurarea in sistemul public de sanatate:
· Activitatea zilierilor nu le ofera statutul de asigurat in sistemul public de sanatate.
· Zilierii pot opta sa se asigure in sistemul public de sanatate, in conformitate cu prevederile art. 180 din Codul fiscal.
5. Asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale:
· Zilierii nu sunt asigurati in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
· In cazul unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiarul este obligat sa suporte cheltuielile medicale asociate.
Aceasta legatura directa intre salariul minim si remuneratia zilierilor, garanteaza ca acesti lucratori beneficiaza de aceleasi drepturi si protectii salariale ca si angajatii permanenti. In contextul actual al economiei, ajustarile pozitive ale salariului minim sunt un semnal clar ca este valorizata munca tuturor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right