Guvernul in contradictie cu propriile reglementari: obligativitatea stampilei reintrodusa pentru documentele de pensii

05 Sep 2023
O noua ordonanta de urgenta nr. 70/2023, reintroduce obligativitatea utilizarii stampilei si a semnaturii olografe pentru angajatorii care elibereaza adeverintele si documentele necesare pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie.
Decizia vine in contextul in care Regulamentul (UE) nr. 910/2014 a introdus conceptul de sigiliu electronic ca alternativa pentru semnatura olografa. Totusi, in ciuda avansurilor tehnologice si a tranzitiei catre digitalizare, Guvernul Romaniei a considerat necesara mentinerea autenticitatii si integritatii documentelor legate de pensii printr-o metoda traditionala.
Aceasta masura pare sa fie in contradictie directa cu prevederile OG nr. 17/2015, care stabileste ca persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a folosi stampila pe documentele trimise sau emise in relatie cu institutiile sau autoritatile publice.
Mai mult, solicitarea aplicarii stampilei este considerata o abatere disciplinara.
Acest conflict dintre reglementari ridica intrebari legate de consistenta legislatiei romanesti si de directia in care guvernul intentioneaza sa mearga in privinta simplificarii proceselor administrative. In timp ce Ordonanta din 2015 a fost privita ca un pas inainte catre digitalizare si eficienta, noul act normativ pare sa readuca vechile practici, cel putin in domeniul pensiilor.
OUG nr. 70/2023, care a intrat in vigoare la 31 august 2023, specifica in mod clar ca aceste documente "se certifica prin stampila si semnatura olografa a conducatorului entitatii sau a persoanei delegate in acest sens."
Avand in vedere recenta decizie a Guvernului de a reintroduce stampila si semnatura olografa pentru documentele de pensii, este util sa privim in paralel evolutia digitala a metodelor de validare a documentelor.
Semnatura electronica:
- Se refera la datele in format electronic care sunt atasate sau asociate logic cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru semnare.
- Poate avea diverse forme si variaza in functie de complexitate, securitate si recunoasterea legala:
- Semnatura electronica simpla: Cineva scaneaza semnatura sa olografa si o ataseaza unui document PDF, sau foloseste un instrument de desen pentru a "semna" pe o tableta /ecran de computer. Aceste forme sunt mai usor de falsificat sau contestat din punct de vedere legal.
- Semnatura electronica avansata: Implica identificarea si autentificarea semnatarului printr-o metoda care asigura legatura dintre semnatura si semnatar. Utilizatorul se autentifica printr-un nume de utilizator si o parola inainte de a semna.
- Semnatura electronica calificata: Este creata cu un dispozitiv de creare a semnaturilor electronice securizat si are o forta juridica similara cu o semnatura olografa. Foloseste tehnologie criptografica pentru a asigura autenticitatea, integritatea si originea semnaturii.
Sigiliul electronic:
- Are rolul de a oferi dovada originii, autenticitatii si integritatii unui document electronic.
- Ofera asigurarea ca documentul a fost emis de o anumita entitate si ca nu a fost modificat dupa sigilare.
- Este echivalentul digital al unei stampile traditionale pe un document fizic.
Spre exemplu, in contextul unei facturi electronice emisa de o companie, sigiliul electronic va certifica ca factura a fost emisa de acea companie si ca datele de pe factura nu au fost modificate dupa emitere.
Deci, in timp ce semnatura electronica este folosita pentru a valida identitatea unei persoane fizice si a indica acordul acesteia, sigiliul electronic este folosit pentru a valida originea si integritatea unui document electronic si a indica faptul ca acesta provine de la o anumita entitate juridica. In unele contexte, ambele pot fi utilizate impreuna pentru a oferi un nivel suplimentar de autentificare si validare.
Semnatura olografa si stampila sunt metode traditionale de validare si autentificare a documentelor, folosite de-a lungul multor secole, care au fost si sunt inca recunoscute si acceptate pe scara larga. Este unica pentru fiecare persoana si este folosita ca mijloc de identificare, dar, falsificarea este posibila, ceea ce ridica probleme de securitate, fiind greu de verificat in termeni de autenticitate sau origine.
In contextul unei societati in continua digitalizare, cu tehnologii care ne ofera instrumente de validare mai eficiente si securizate, semnatura olografa si stampila pastreaza totusi un statut recunoscut si larg acceptat. Totusi, potentialul de falsificare reprezinta o problema de securitate. Pe de alta parte, semnatura si sigiliul electronic, adaptate realitatilor actuale, promit rapiditate, eficienta si securitate.
Se pune, astfel, intrebarea: de ce un astfel de pas inapoi din partea Guvernului, in conditiile in care tehnologia si conventiile internationale ne indruma catre digitalizare?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Val de schimbari fiscale anuntat pentru perioada urmatoare: cresteri de TVA, impozit pe dividende si alte masuri cu impact bugetar
de
Profeanu Laura
02 Iul 2025
Guvernul Romaniei pregateste un amplu pachet de reforme fiscale si bugetare, cu aplicabilitate incepand chiar din luna august 2025. Premierul Ilie Bolojan a prezentat public principalele directii ale acestor schimbari, subliniind ca obiectivul principal este cresterea veniturilor la bugetul de stat si reducerea cheltuielilor nesustenabile.
Potrivit declaratiilor oficiale, setul de masuri ...
Modificari fiscale 23 - 29 iunie 2025
de
Irina Dumitrescu
30 Iun 2025
O.M.F. nr. 758/2025 pentru abrogarea Ordinului ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii, al ministrului educatiei, al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului finantelor nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator
Publicat in: M.Of. nr. 591 din 25.06.2025
Ce prevede: Intrucat scutirea de impozit ...
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
20Ian2024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right