Noi obligatii pentru emiterea si transmiterea e-Facturii in Romania. Termene si sanctiuni
Raspuns oferit deProfeanu Laura

Consultant fiscal
21 Sep 2023
In contextul masurilor de digitalizare si transparenta fiscala, Guvernul Romaniei introduce noi reglementari referitoare la e-Factura. Un proiect de lege recent, propune ca, incepand cu 1 ianuarie 2024, anumite categorii de operatori economici sa fie obligati sa transmita facturile emise in sistemul national RO e-Factura.
1. Cine este afectat?
• Operatorii economici stabiliti in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA, pentru tranzactii B2B si tranzactii cu institutii publice;
• Operatorii economici nestabiliti in Romania, dar inregistrati in scopuri de TVA, pentru tranzactii B2B.
2. Ce facturi trebuie transmise?
• Facturile emise in perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, in relatia B2B si cu institutii publice, cu o perioada de gratie de trei luni. Ulterior, incepand cu data de 1 iulie 2024, va deveni obligatorie transmiterea facturilor prin intermediul sistemului RO e-factura in relatia B2B.
• Facturile emise, incepand cu 1 ianuarie 2024, de catre operatorii economici nestabiliti in Romania, dar inregistrati in scopuri de TVA.
3. Exceptii: Livrarile de bunuri specificate in Legea nr. 227/2015, la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2).
Scutiri de taxa pentru livrari in afara Uniunii Europene:
• Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara UE, de catre furnizor sau alta persoana in numele lui.
• Livrarile efectuate de cumparatori care nu sunt stabiliti in Romania sau de alte persoane pentru ei, cu unele exceptii pentru bunuri de uz privat.
• Livrarile de bunuri in bagajul personal al calatorilor din afara UE, cu conditiile:
1. Calatorul nu este stabilit in UE.
2. Bunurile sunt transportate in afara UE in maxim 3 luni de la achizitie.
3. Valoarea totala a livrarii, plus TVA, depaseste echivalentul in lei a 175 euro, recalculat anual.
4. Exportul este validat printr-o factura avizata de biroul vamal la iesirea din UE.
Scutiri de taxa pentru livrari intracomunitare:
• Livrarile de bunuri catre o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila din alt stat membru, care furnizeaza un cod valid de TVA, cu exceptia:
1. Livrarilor efectuate de intreprinderi mici, in afara celor de mijloace de transport noi.
2. Livrarilor supuse regimului special pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati.
• Livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator fara cod valid de TVA.
• Livrarile intracomunitare de produse accizabile catre o persoana fara cod valid de TVA, cu exceptia livrarilor facute de intreprinderi mici sau cele supuse regimului special pentru bunuri second-hand si altele, si conform anumitor articole mentionate.
• Livrarile intracomunitare de bunuri specificate in art. 270 alin. (10), care ar fi scutite daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila, in afara celor supuse regimului special.
Furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.
4. Termen de transmitere: Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura va fi de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015.
5. Sanctiuni pentru nerespectarea termenului:
• Contribuabili mari: amenda de 5.000 - 10.000 lei;
• Contribuabili mijlocii: amenda de 2.500 - 5.000 lei;
• Celelalte persoane juridice si persoanele fizice: amenda de 1.000 - 2.500 lei.
6. Perioada de gratie: Nerespectarea termenelor in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu va atrage sanctiuni.
Aceste masuri reprezinta un pas inainte in procesul de digitalizare si uniformizare a tranzactiilor economice in Romania, avand ca scop principal cresterea transparentei si eficientei in colectarea veniturilor bugetare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Stiri economico-financiare
Dec032023
Penalitatea de nedeclarare: mecanismul de reducere cu 75%
de
Profeanu Laura
03 Dec 2023
Penalitatea de nedeclarare este reglementata de art. 181 din Codul de procedura fiscala si se aplica incepand cu 01 ianuarie 2016, constituind venit al bugetului de stat.
Cuantumul penalitatii de nedeclarare:
Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate (sau declarate incorect) de catre contribuabili si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, contribuabili datoreaza o ...
Nov292023
Art. 53 din Directiva 2006/112/CE nu se aplica unor servicii furnizate de un studio de inregistrare de videochaturi, operatorului unei platforme de difuzare prin internet
de
Profeanu Laura
29 Nov 2023
La data de 23.11.2023, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a oferit clarificari importante in privinta aplicarii TVA pentru serviciile de videochat. Aceasta a venit ca raspuns la o solicitare de decizie preliminara din partea Curtii de Apel Cluj, implicand interpretarea articolului 53 din Directiva europeana 112/2006, care reglementeaza sistemul comun al TVA in UE.
In centrul disputei se ...
Dec012023
Impactul Sistemului de Garantie-Returnare (SGR) asupra Comerciantilor si Contabililor
de
Profeanu Laura
01 Dec 2023
La 30 noiembrie 2023, Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a intrat in vigoare, aducand schimbari in ceea ce priveste ambalajele nereutilizabile. Comerciantii si contabilii se confrunta cu aspecte financiare si operationale, iar intelegerea acestora este importanta pentru adaptarea la aceasta noua realitate comerciala.
Implicatii pentru Comercianti
Principalul impact consta in gestionarea ...
Nov282023
ANAF extinde regulile pentru inregistrarea fiscala a PFA-urilor si profesionistilor
de
Profeanu Laura
28 Nov 2023
In 2022, ANAF a introdus reguli noi pentru interactiunea dintre persoanele fizice autorizate (PFA-uri) si profesionisti cu organele fiscale. Recent, ANAF a propus un proiect de ordin pentru extinderea acestor reguli, vizand detalierea procedurii de inregistrare fiscala pentru acele categorii de contribuabili (persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita ...
Nov282023
UE inaspreste regulile impotriva intarzierilor de plata: o noua era pentru tranzactiile comerciale
de
Profeanu Laura
28 Nov 2023
Intr-un efort de a proteja intreprinderile, in special IMM-urile, de impactul negativ al intarzierilor in plati, UE a propus un regulament pentru intarzierea platilor (”REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on combating late payment in commercial transactions") pentru a moderniza cadrul legislativ existent (Directiva 2011/7/UE, transpusa in Romania prin Legea 72/2013 ...
Nov282023
RO e-Transport extinde monitorizarea pentru a include produse alimentare si tutun - Propunere de modificare din 01 Martie 2024
de
Profeanu Laura
28 Nov 2023
Din martie 2024, sistemul e-Transport al Romaniei va cunoaste schimbari semnificative, conform unui recent proiect de ordin publicat de ANAF.
In prezent, bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport, confom Ordinului Presedntelui ANAF nr. 802/2022 (in vigoare de la 03 mai 2022) ...