ANAF va introduce un nou formular fiscal

10 Iun 2019
Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat in data de 06.06.2019 un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a Formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".
Prin Legea nr. 60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal au fost aduse modificari reglementarilor privind stabilirea locului prestarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei. Astfel, pentru aceste servicii efectuate catre persoane neimpozabile, conform art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, prin exceptie de la regula generala care prevede locul prestarii in statul in care este stabilit prestatorul, se considera ca locul prestarii este locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, astfel ca TVA se datoreaza de catre prestator, in statul beneficiarului.
Conform Legii nr. 60/2019, aceasta exceptie de la regula generala instituita la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) prestatorul este stabilit sau daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
Atunci cand in cursul unui an calendaristic pragul de 10.000 euro este depasit, prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul respectiv (serviciile sunt impozabile in statul in care este stabilit beneficiarul).
Persoanele care presteaza aceste servicii care sunt stabilite sau daca nu sunt stabilite isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania au dreptul de a opta ca locul prestarii sa fie stabilit la beneficiar. Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
Proiectul propune introducerea Formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” (Codul fiscal) prin intermediul caruia persoanele impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta in Romania care presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit nici in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei) sa poata opta pentru aplicarea prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. Formularul se va utiliza si pentru incetarea optiunii, dupa cei doi ani calendaristici.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre nou
Simplificarea autorizatiilor de constructie: Ce aduce nou OUG nr. 31/2025 si cum ajuta mediul de afaceri
de
Profeanu Laura
07 Mai 2025
Publicata in Monitorul Oficial nr. 393 din 30 aprilie 2025, Ordonanta de urgenta nr. 31/2025 vine cu un set ambitios de masuri care vizeaza una dintre cele mai birocratizate arii din Romania – autorizarea in urbanism si constructii. Prin aceasta interventie legislativa, Guvernul promite sa reduca la jumatate durata medie de obtinere a unei autorizatii de constructie: de la 270 de zile la ...
07Mai2025
Cota TVA aplicata panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilor
de
Gina Popescu
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Ce cota de TVA se aplica pentru urmatoarele situatii:
1. Conform programului Casa Verde 2024, Persoana Fizica achizitioneaza de la Persoana Juridica un Kit sistem fotovoltaic (inclus manopera, panouri, invertor, baterie etc), aceste produse si servicii de montaj se aplica cota de TVA 9%, incluzand si bateria?
2. Persoana Fizica achizitioneaza de la o Persoana Juridica o pompa de caldura si ...
Se datoreaza impozit pe constructii pentru bunurile primite in administrare si inregistrate in contul 8038?
de
Profeanu Laura
07 Mai 2025
Clarificari importante privind aplicarea art. 498 alin. (1) lit. (b) din Codul fiscal
O speta tot mai des intalnita in practica fiscal-contabila este legata de aplicarea impozitului pe constructii (Titlul X din Codul fiscal) pentru bunurile primite in administrare de la stat sau UAT-uri, inregistrate extracontabil, in contul 8038. Cele mai frecvente exemple sunt activele din domeniul ...
CJUE limiteaza anularea codului de TVA din oficiu: ce inseamna decizia in cauza „Cityland” pentru contribuabilii din Romania?
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a pronuntat recent o hotarare de referinta (C-164/24, Cityland EOOD), care pune sub semnul intrebarii o practica administrativa frecventa in mai multe state membre, inclusiv in Romania: anularea din oficiu a codului de TVA pentru incalcari considerate „formale”, fara o analiza de fond a situatiei contribuabilului.
Hotararea CJUE ...
e-TVA din iulie 2025: Procedura interna de verificare a fisierelor din SPV
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
De la 1 iulie 2025, sistemul e-TVA va deveni pe deplin operational. Desi termenul pare indepartat, realitatea este ca pregatirea trebuie sa inceapa de acum. Si nu vorbim doar de un exercitiu teoretic, ci de implementarea concreta a unei proceduri interne, clare si recurente, care sa asigure conformarea lunara.
Ce inseamna, de fapt, e-TVA?
In esenta, ANAF va transmite in Spatiul Privat ...
Reguli noi pentru acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP): ce schimbari pregateste Guvernul
de
Profeanu Laura
28 Apr 2025
In contextul procesului de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Romania se pregateste sa modifice regulile privind acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP), printr-un proiect de ordonanta de urgenta (OUG) aflat in dezbatere publica.
Modificarile vizeaza Codul de procedura fiscala (Legea nr. 207/2015) si sunt importante pentru ...
Vezi toate studiile de caz despre nou keyboard_double_arrow_right