Diurna neimpozabila ar putea creste la 50 lei/zi

15 Iun 2018
Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu sunt impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Pentru a nu fi impozabila, diurna trebuie sa fie acordata in conditiile prevazute de legislatia care reglementeaza diurna la institutiile publice.
In prezent, drepturile banesti de care beneficiaza personalul autoritatilor sau institutiilor publice trimis in delegare sau detasat in alta localitate, in interesul serviciului sunt cele reglementate prin HG nr. 1860/2006. Potrivit acesteia, persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 17 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Ministerul Finantelor Publica a publicat pe site-ul oficial, la rubrica Transparenta Decizionala, un Proiect de Hotarare de Guvern privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului. Proiectul prevede aprobarea unei noi hotarari si abrogarea H.G. nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, incepand cu 01 ianuarie 2019.
Printre altele, acest proiect propune reglementarea acordarii personalului trimis in delegare bintr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 Km, dar nu mai mult de 50 de km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si in care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru, unei indemnizatii de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana indiferent de functia pe care o indeplineste si de institutia sau autoritatea publica in care isi desfasoara activitatea.
Proiectul propune si alte schimbari cu privire la drepturile de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice pe durata delegarii sau detasarii. Intrucat aplicarea modificarilor propuse presupune modificari in structura bugetelor institutiilor si autoritatilor publice, proiectul propune aplicarea acestora incepand cu 01 ianuarie 2019.
Astfel, daca aceste schimbari vor fi publicate in Monitorul Oficial diurna netaxabila pentru deplasari in tara va fi de 50 lei/zi (20 lei x 2,5).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre indemnizatie
30Apr2025
Indemnizatie delegare administrator. Tratament fiscal
de
Constanta Popa
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Daca administratorul societatii nu are si contract individual de munca cu firma, mai poate beneficia de indemnizatie de delegare si de facilitatile fiscale acordate pentru avantajele salariale prevazute de art 76 din Codul fiscal? Daca da, in ce conditii? Multumesc!
Indemnizatia pentru cresterea copilului poate fi recalculata si dupa incetarea platii – o noua interpretare oferita de ICCJ
de
Profeanu Laura
24 Apr 2025
O decizie recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia nr. 66/2025, publicata in Monitorul Oficial din 3 aprilie 2025) clarifica un aspect important privind drepturile parintilor care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului (CCC): indemnizatia lunara poate fi recalculata chiar si dupa ce copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, ...
21Apr2025
Indemnizatie crestere copil din Romania pentru persoanele care lucreaza in strainatate
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
O persoana fizica ce locuieste in Marea Britanie si lucreaza acolo, poate lua indemnizatie de crestere copil in Romania, respectiv sa beneficieze de perioada de a sta acasa pana la 2 ani? Are 12 luni lucrate in ultimele 24 luni, are buletin de Romania, dar copilul efectiv se va naste acolo, in Marea Britanie, se poate lua? Veniturile din strainatate se iau in calcul la indemnizatie?
16Mar2025
CIM cu timp partial. Calcul indemnizatie de concediu medical
de
Nicolae Liviu
valabil la 16 Mar 2025
Intrebare:
O salariata este in concediu de maternitate. Este angajata cu timp partial 8 ore pe saptamana, repartizata marti, miercuri, joi si vineri cate 2 ore. In ultimele 6 luni inainte de concediul de maternitate, salariata a efectuat 93 de zile de stagiu, dar e angajata de mai bine de un an, deci indeplineste conditia de 126 de zile. Am calculat media zilnica bazei de calcul facand total venituri din ...
11Mar2025
Clauza de mobilitate - santier in alt judet
de
Gina Popescu
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
SA cu sediul in Dolj, are o lucrare de constructii in Valcea. Pe perioada executarii lucrarii, cu angajatii din Dolj, se poate face act aditional la CIM ale angajatilor in care sa specificam clauza de mobilitate? Fac naveta si depasesc 12 ore/zi, de cand pleaca de acasa si pana ajung seara inapoi. Sau mai bine facem act aditional la CIM si acordam diurna? Multumesc.
12Mar2025
Regimul contabil al relatiei dintre un membru si organismul din care face parte
de
Alexandru Palaghia
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare:
Care este monografia contabila de inregistrare a cheltuielilor aferente cotei de 1.5% pe care societatea o plateste catre Casa Constructorilor, precum si a veniturilor aferente indemnizatiei de protectie sociala primita de la ei? Atunci cand platim cota de 1.5% (an 2024) se creeaza cheltuiala, iar in momemtul cand incasam (2025) indemnizatia se creeaza venit?
Vezi toate studiile de caz despre indemnizatie keyboard_double_arrow_right