Inspectii fiscale in constructii: ANAF verifica deducerile si sponsorizarile. Doua cazuri care dau de gandit

In contextul intensificarii inspectiilor fiscale din partea ANAF, doua cazuri recente atrag atentia asupra unor greseli frecvente care pot conduce la impuneri suplimentare de TVA si impozit pe profit.
Cazul 1: Lucrari de constructii cladiri – TVA dedusa fara legatura cu operatiuni taxabile
O societate cu activitate principala in constructia de cladiri a fost inspectata pentru perioada 2017–2022. ANAF a constatat ca aceasta a dedus TVA pentru achizitii care nu aveau legatura directa cu activitatea economica, adica nu erau destinate livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii taxabile.
Consecinta fiscala: ANAF a majorat baza impozabila si TVA aferenta, deoarece nu au fost prezentate dovezi care sa justifice ca achizitiile declarate au fost efectuate in scopul realizarii operatiunilor taxabile, in conformitate cu prevederile art. 297 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
Art. 297. - Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
Cazul 2: Lucrari de drumuri si autostrazi – sponsorizari discutabile si cursuri fara documente
O alta societate, activa in domeniul lucrarilor de drumuri, a fost verificata pentru anii 2020–2021.
Printre neregulile constatate de ANAF, se regasesc:
- TVA dedusa pentru plati de cursuri in alt stat membru UE, fara prezentarea documentelor justificative;
- TVA dedusa pentru servicii legate de dosare de dauna care nu respectau prevederile privind deducerea;
Pentru a beneficia de dreptul de deducere, trebuiau indeplinite in primul rand conditiile de fond, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila si, pe de alta parte, serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor impozabile, iar in amonte, aceste servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila.
Totrodata, trebuiau indeplinite si formalitatile prevazute la 299 din Codul fiscal, care prevad ca, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
- Cheltuieli cu sponsorizarea deduse incorect din impozitul pe profit, intr-un context de conflict de interese.
Societatea sponsorizase o asociatie condusa de o persoana care era si actionarul majoritar al firmei. ANAF a retinut ca nu pot fi efectuate sponsorizari deductibile intre entitati cu relatii de control direct, incalcand principiul independentei economice intre sponsorizat si sponsor si tototada art. 6 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, care prevede ca facilitatile prevazute in lege, nu se acorda in cazul:
a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
b) sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.
- Profit reinvestit in active corporale pentru activitatea economica a societatii, dar care nu se incadreaza in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratete normale de functionare a mijloacelor fixe, caz in care valorile respective nu au fost eligibile pentru aplicarea scutirii de impozit pe profit.
Art. 22 din Codul fiscal, prevede ca ”profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice”, este scutit de impozit.
Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Concluzii pentru contribuabili:
1. Deducerea TVA se poate face doar daca bunurile si serviciile achizitionate sunt destinate activitatii economice taxabile. Dovezile trebuie sa fie clare si sustinute de documente justificative. ANAF cere tot mai multa documentare, chiar si in cazul cheltuielilor aparent „uzuale” (ex: cursuri, asigurari), iar lipsa dovezilor atrage consecinte financiare serioase.
2. Sponsorizarile deductibile trebuie acordate in limitele prevazute de lege (art. 25 alin. 4) lit. i) din Codul fiscal) si conform art. 6 din Legea 32/1994;
3. Reinvestirea profitului trebuie sa respecte cerintele obligatorii de la art. 22 din Codul fiscal.
Recomandare: Evaluati lunar toate cheltuielile inregistrate din perspectiva deductibilitatii si cereti documente justificative pentru orice operatiune. Consultati-va cu un profesionisti contabili sau fiscali pentru a evita surprizele neplacute din timpul inspectiilor ANAF.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!