Ministerul Finantelor va putea cere oficial puncte de vedere de la CCF pe proiectele fiscale. Ce prevede proiectul de OUG

Un nou proiect de Ordonanta de Urgenta, aflat in dezbatere publica, introduce posibilitatea Ministerului Finantelor (MF) de a solicita puncte de vedere din partea Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) pe marginea proiectelor de acte normative in domeniul fiscalitatii. Desi opiniile exprimate de CCF nu vor avea caracter obligatoriu, acest mecanism deschide calea unei cooperari institutionale mai stranse intre autoritatile fiscale si profesionistii in domeniu, similar practicilor din alte state europene.
Consultantii fiscali devin parteneri de dialog ai Ministerului Finantelor
Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea OG nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, Ministerul Finantelor „poate solicita Camerei Consultantilor Fiscali comunicarea punctului sau de vedere asupra proiectelor de acte normative din domeniul fiscalitatii”, iar opinia transmisa va avea caracter consultativ. Promovarea actului normativ nu va fi blocata in lipsa unei opinii, insa deschiderea acestui canal formal de consultare are potentialul de a contribui semnificativ la cresterea calitatii legislatiei fiscale.
Un pas necesar pentru aderarea Romaniei la OCDE
Printre motivatiile din nota de fundamentare se regaseste si angajamentul Romaniei de a indeplini recomandarile Comitetului Investitii al OCDE, una dintre acestea vizand chiar revizuirea OG nr. 71/2001. Este vizata in special recunoasterea conditionata a consultantilor fiscali din statele care au aderat la Codurile OCDE de liberalizare, ceea ce presupune ca acestia sa aiba un titlu profesional si experienta de minimum 3 ani pentru a putea profesa in Romania.
Propunerea legislativa face parte dintr-un efort mai amplu de aliniere a profesiei de consultant fiscal din Romania la standardele internationale, oferind astfel un cadru coerent si transparent pentru cooperarea cu consultantii din afara UE.
CCF, implicata activ in conformarea fiscala a contribuabililor
In noua formulare legislativa, Camera Consultantilor Fiscali nu mai are doar un rol de reglementare a profesiei, ci si unul proactiv in aplicarea legislatiei fiscale. Astfel, CCF va trebui sa colaboreze cu MF si ANAF pentru dezvoltarea de instrumente si actiuni care sa sustina interpretarea corecta si unitara a reglementarilor, in vederea imbunatatirii conformarii fiscale a contribuabililor.
Aceasta colaborare este justificata, in opinia initiatorilor, de dinamica intensa a modificarilor fiscale, care impune adaptarea rapida a tuturor celor implicati – contribuabili, inspectori fiscali si consultanti – la noile reguli.
Concluzie
Daca proiectul va fi adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, Romania va face un pas important spre institutionalizarea dialogului intre stat si expertii fiscali, intr-un efort de a reglementa fiscalitatea intr-un mod coerent, predictibil si transparent. Mai mult, masurile propuse raspund unor cerinte vizate de procesul de aderare la OCDE, cu impact atat intern, cat si international.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!