Raspunderea pentru produsele defecte extinsa si asupra furnizorilor: Decizia CJUE din decembrie 2024
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a pronuntat la 19 decembrie 2024 o hotarare care marcheaza o schimbare majora in domeniul responsabilitatii pentru produsele defecte, avand drept scop protectia consumatorului. Prin aceasta decizie, furnizorii pot fi trasi la raspundere in mod solidar cu producatorii, chiar daca nu au fabricat produsul, ci doar l-au distribuit.
Context
Cazul analizat de CJUE a implicat un consumator care a achizitionat un automobil Ford de la un dealer italian. Autovehiculul a fost produs de Ford WAG in Germania si distribuit in Italia prin intermediul Ford Italia. In urma unui accident, consumatorul a constatat ca airbag-ul nu a functionat, ceea ce a condus la o actiune in instanta pentru daune. Ford Italia a sustinut ca nu poate fi considerata raspunzatoare, deoarece nu a fabricat vehiculul, ci doar l-a distribuit.
Ce a stabilit CJUE
Potrivit hotararii, definitia „producatorului” din Directiva 85/374/CEE include nu doar fabricantul, ci si orice persoana care se prezinta ca producator aplicandu-si numele, marca sau un alt semn distinctiv pe produs. Mai mult, CJUE a stabilit ca un furnizor poate fi asimilat producatorului daca marca produsului coincide cu numele furnizorului sau cu un element distinctiv al acestuia.
Curtea (Camera a cincea) a declarat:
”Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 85/374/CEE a Consiliului din 25 iulie 1985 de apropiere a actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre cu privire la raspunderea pentru produsele cu defect
trebuie interpretat in sensul ca
furnizorul unui produs cu defect trebuie considerat ca fiind o „persoana care [...] se prezinta drept producatorul” acestui produs, in sensul acestei dispozitii, atunci cand acest furnizor nu a aplicat material numele sau, marca sa sau alt semn distinctiv pe produsul respectiv, dar marca pe care producatorul a aplicat-o pe acesta coincide, pe de o parte, cu numele furnizorului mentionat sau cu un element distinctiv al acestuia si, pe de alta parte, cu numele producatorului.”
Implicatiile Hotararii
Responsabilitate solidara:
Atat producatorul, cat si furnizorul care se prezinta ca producator pot fi trasi la raspundere pentru daunele cauzate de un produs defect. Consumatorul are libertatea de a alege intre cei doi pentru a solicita despagubiri.
Protectia consumatorului:
Decizia elimina obstacolul cu care se confrunta consumatorii atunci cand nu pot identifica producatorul real. Aceasta interpretare extinsa asigura o protectie sporita si acces rapid la despagubiri.
Distribuitori considerati producatori:
Furnizorii care beneficiaza de asocierea cu marca unui produs vor fi responsabili in fata consumatorilor, chiar daca nu si-au inscriptionat numele pe produs.
Justificarea Deciziei
CJUE a subliniat ca aceasta interpretare a Directivei 85/374/CEE previne situatiile in care protectia consumatorului ar fi insuficienta. Prin folosirea unei marci care coincide cu cea a producatorului, furnizorii transmit consumatorilor impresia ca garanteaza calitatea produsului, fapt care justifica raspunderea lor pentru defecte.
Concluzii
Hotararea CJUE reprezinta un pas important in consolidarea protectiei consumatorilor in Uniunea Europeana. Atat producatorii, cat si furnizorii care utilizeaza elemente distincte pentru a se prezenta ca producatori vor trebui sa fie mai atenti in asigurarea calitatii produselor lor. Decizia este un exemplu clar al modului in care legislatia europeana evolueaza pentru a proteja drepturile consumatorilor.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!