ANAF a cerut detalii privind cheltuielile din perioada 2020? 2024, apoi a revenit: solicitarea a fost revocata

O actiune fara precedent: 2.768 de companii, vizate de ANAF
Pe 17 iulie 2025, ANAF a transmis prin Spatiul Privat Virtual (SPV) notificari unui numar de 2.768 de societati comerciale din Romania - contribuabili mari si mijlocii - solicitandu-le completarea, in termen de 10 zile lucratoare, a unui formular detaliat cu cheltuielile efectuate in perioada 2020–2024.
Solicitarea viza, in mod expres, cheltuieli care nu se regasesc in mod defalcat in declaratiile fiscale curente sau in fisierele SAF-T, precum:
- servicii de marketing si promovare;
- consultanta si management;
- servicii de vanzari si know-how;
- redevente;
- chirii si alte plati catre entitati afiliate sau neafiliate.
Actiunea fusese motivata de ANAF ca parte a unei analize de risc fiscal menita sa identifice potentiale exporturi nejustificate de profituri in cadrul grupurilor multinationale. Potrivit comunicarii oficiale, demersul urmarea completarea bazelor de date ale Fiscului cu informatii standardizate, analizabile automat, fara a demara inspectii fiscale sau solicitari de dosare de preturi de transfer.
Presedintele ANAF, Adrian Nica, a declarat in acest context:
„Alternativa ar fi fost un exercitiu mai complicat - controale documentare sau solicitari de dosare de preturi de transfer. Consideram ca o astfel de maniera voluntara si deschisa este mai putin intruziva.”
Reactiile din mediul profesional: lipsa de temei legal si criterii incerte
Solicitarile ANAF au starnit imediat reactii critice din partea profesionistilor. Una dintre principalele nemultumiri a fost faptul ca informatiile cerute exista deja in sistemele ANAF, in special prin fisierul SAF-T, care este obligatoriu pentru contribuabilii mijlocii din 2023.
CECCAR a intervenit si a solicitat clarificari
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a adresat Ministerului Finantelor si ANAF o solicitare de clarificare si reanalizare a situatiei. CECCAR a punctat urmatoarele:
- Solicitarea nu are un temei contabil clar, iar nivelul de detaliere cerut nu este reglementat expres;
- Termenul de 10 zile este foarte scurt, in contextul complexitatii cererii;
- Este nevoie de o comunicare transparenta privind criteriile de selectie a contribuabililor vizati.
Vicepresedintele CECCAR, Robert Sova, a declarat:
„Nu am reusit sa gasim un tipar clar al modului in care a fost facuta selectia. Sunt contribuabili din multe sectoare, atat mari, cat si mici. Probabil ca se urmareste identificarea zonelor unde s-ar putea face optimizari fiscale.”
CECCAR a subliniat ca fiecare solicitare trebuie analizata in functie de informatiile disponibile in contabilitate si de modul in care acestea pot fi justificate documentat.
ANAF s-a razgandit: solicitarea a fost revocata
La doar cateva zile dupa transmiterea notificarilor, ANAF a revenit cu un nou mesaj, tot prin SPV, in care a anuntat revocarea solicitarii si a cerut scuze contribuabililor:
„Referitor la adresa cu nr. X, va anuntam ca se revoca solicitarea privind transmiterea informatiilor. Va multumim pentru intelegere si ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri create.”
Decizia a fost luata in urma reactiilor negative venite din mediul profesional, dar si a lipsei unui cadru legal clar care sa sustina obligativitatea transmiterii informatiilor cerute.
Ce ramane dupa aceasta actiune?
Desi ANAF a retras solicitarea, situatia ridica semne de intrebare importante cu privire la predictibilitatea administrarii fiscale, coerenta intre raportarile digitale existente (ex. SAF-T) si solicitarile aditionale; calitatea dialogului institutional cu profesionistii si mediul de afaceri.
CECCAR a anuntat ca va continua dialogul cu autoritatile pentru a obtine clarificari oficiale si pentru a preveni repetarea unor situatii similare in viitor.
Ce urmeaza?
Pe termen lung, este de asteptat ca aceste date sa fie integrate in algoritmii de selectie pentru inspectii fiscale sau pentru initierea unor politici de conformare voluntara.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!